Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Björnabranden. Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Bränderna oroar Björnaborna

Det brann på ett antal olika platser runtom i Björna under helgen. Ganska snabbt efteråt greps en man misstänkt för att ha anlagt bränderna. Under onsdagen begärde åklagaren 20-åringen häktad för två mordbränder.
Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, nekar till brott.

BJÖRNA · Published jul 18, 2019 at 06:15

Under onsdagen begärde åklagaren mannen häktad för branden i en trappuppgång vid Coop-butiken på lördagen och ytterligare en brand i en förrådsbyggnad i Björna samma dag.

Polisen uppgav tidigare i lokala medier att mannen även var misstänkt för en brand i ett ödehus. Något han inte begärdes häktad för.

I Björna är förstås frågorna många efter den senaste månadens bränder där bland annat Coops butik brann ner till grunden. Därför bestämde sig Örnsköldsviks kommun för att anordna ett informationsmöte med representanter från Polisen som i detta fallet blir närpolisen Dick Danielsson, räddningstjänsten och Coop.

Företaget inväntar nu räddningstjänstens och polisens utredningar och besked från försäkringsbolaget om hur man ska gå vidare efter branden. Men ambitionen är att Coop ska öppna en ny butik i Björna.

– Många undrar förstår vad som nu kommer att hända med butiken. Det får konsekvenser direkt när en butik som Coop som dessutom är utlämningsställe för både Postnord och Apoteket försvinner, konstaterar Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik.

Syftet med informationsmötet på församlingsgården i Björna är att leverera kända fakta och ge ortsborna möjlighet att ställa frågor.

– För oss som kommun handlar det om att samordna och ge den information invånarna behöver för att de ska känna sig trygga. I Björna är det många människor som känner sig oroliga idag, av flera skäl, erfar Magnus Haglund.

Coop har betonat att det viktigaste var att alla klarade sig oskadda och det andra tänker man lösa allt eftersom. Initialt var företagens fokus att sätta in krishjälp på plats för personalen som drabbades.

När branden bröt ut hade butiken funnits i byggnaden sedan 1960-talet. Förutom butiken drabbades två hyreslägenheter och en frisörverksamhet som huserade i samma fastighet.

I juni totalförstördes även ett lägenhetshus i Björna till följd av en brand. Då blev tolv personer hemlösa.

Spekulationerna på byn kring vad som kan ligga bakom bränderna fick flera Björnabor att söka sig till församlingshemmet redan på måndagen. Där fick man prata av sig om det inträffade.

Kommundirektören tycker det hela är mycket tragiskt.

– En ensam murstock är det enda som är kvar av byggnaden och det ger ett ödsligt intryck. Jag brukar själv stanna till på Coop i Björna och tycker personalen är trevlig. Hoppas att butiken ändå blir kvar och Coop har ju uttryckt sig försiktigt positiva till det.

Bränderna i Björna

  • En ung man har begärts häktad för de bränder som inträffat under helgen i Björna.
  • Mannen är känd av polisen sedan tidigare och är nu häktad för två mordbränder.
  • Det handlar om brand i trappuppgång vid Coop på lördagen och ytterligare en brand i en förrådsbyggnad i Björna samma dag.
  • Örnsköldsviks kommun bjöd på onsdagen in till ett informationsmöte i församlingsgården där representanter från Polisen, räddningstjänsten och Coop fanns på plats.
  • Syftet med informationsmötet var att presentera fakta och försöka skapa trygghet efter att många invånare uttryckt sin oro över bränderna i Björna.
  • Många Björnabor känner en oro för att samhället kommer att stå utan matbutik efter att Coopbutiken brunnit ner till grunden.
  • Coop har ännu inte bestämt hur man ska gå vidare utan inväntar polisens och räddningstjänstens utredningar samt besked från försäkringsbolaget.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Sommarsalongen hos Kethy Bjesse i Åsäng

NORDINGRÅ En härlig blandning av olika tekniker uppvisas under den pågående sommarsalongen på Millennium Art Galleri i Åsäng. Det är en samlingsutställning med sju medlemmar från...

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Ekologiskt jordbruk ökar

LÄNET Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Västernorrland har ökat med över 70 procent de senaste tio åren. – Nästa steg är att titta på hur vi kan utveckla för fortsatt...