Lördag 24 augusti 2019

Nordsverige

Lisa Eriksson, åklagare. Foto: LENNART LUNDBERG

Öviksbo åtalad för att ha tvättat pengar

Han säger att han själv är lurad på 120 000 kronor. Dessutom har bedragare använt hans konto för att föra över pengar från andra bedrägerioffer. Nu står han åtalad för penningtvättsbrott vid Ångermanlands tingsrätt.

Örnsköldsvik · Published maj 11, 2019 at 12:10

Mannen som är i sjuttioårsåldern kommer från en ort i Örnsköldsviks kommun.

Den åtalade mannen berättade i förhör av åklagare Lisa Eriksson att det hela började med att mannen blev uppringd av några som utgav sig för att representera Microsoft.

Bedragarna pratade engelska med indisk eller pakistansk brytning, enligt den åtalade mannen. De påstod att han hade fått virus i datorn och att de kunde hjälpa honom om berdragarna fick rätt att fjärrstyra datorn. Något som den åtalade mannen gick med på.

De höll på en halvtimme och han såg hur bilder susade förbi på dataskärmen. Sedan berättade de som utgav sig för att lagat datorn att de vill ha betalt för jobbet. Ett belopp på cirka 200 kronor.

Mannen sa under förhöret att han försökte med bankkort men de sa att detta inte fungerade.

Men när mannen kontrollerade saldot på sitt kort var 6 500 kronor reserverade, vilket han säger att han påpekade för de som utgav sig för att representera Microsoft.

När han försökte rätta till detta sa bedragarna att de skulle höra av sig nästa dag.

Han lyckades spärra kortet så de 6 500 kronorna fanns kvar på kontot vilket han säger att han vid tillfället inte upptäckt.

Bedragarna ringde nästa dag och sa att om de bara fick ta över hans dator så skulle han få tillbaka pengarna. Sedan fortsatte de kontakta honom.

De ville ha hans hjälp att förmedla pengar till folk i olika länder som hade med försäkringar att göras.

Den åtalade mannen hjälpte då till att till exempel via Western Union och liknande verksamheter skicka pengar till personer i olika länder. Mannen säger att att han hade lagt ut pengar och befann sig på minus. Och han fortsatte eftersom han då skulle få tillbaka sina pengar.

Och det kom också in vissa pengar på hans konto. För det var till hans konto som pengar flyttas från andra liknande bedrägerier vilket framkom av vittnesförhör vid rättegången.

Flera personer hade blivit utsatta för bedrägeri där man skulle ha fått virus och några som utgav sig för att vara Microsoft skulle mot en mindre summa rätta till problem. I samband med det plockades pengar från deras konton som sedan hamnade på den åtalade mannens konto.

Under en månads tid fortsatte transaktionerna där mannen skickade pengar till personer från olika kontinenter. Han blev lovad att få bilersättning och en bonus för besväret.

Han säger i domstolsförhören att han anade att något inte stod rätt till. Men när han ville hoppa av blev han hotad av de som ringde.

Hans advokat, Henrik Bodén, tog i sitt förhör med den åtalade upp att mannen har tidigare råkat ut för bedragare.

Åklagare Lisa Eriksson yrkade på villkorlig dom och böter.

Dom meddelas senare.

Western union varnar för bedrägerier

"Eftersom det finns individer över hela världen som försöker utnyttja alla system för att tjäna pengar på bedräglig försäljning eller förledande syften bör du noggrant kontrollera vem du skickar pengarna till. Om du köper varor eller tjänster och betalar via Western Unions nätverk är det ditt ansvar att verifiera säljarens rykte och legitimitet. Western Union ansvarar inte för uteblivna varor eller kvaliteten på köpta varor och tjänster. Avbryt samtalet om den som ringer dig berättar hur du ska svara på frågor från Western Union."

Källa: Western Unions hemsida

Små men ändå viktiga steg i rätt riktning

ÖRNSKÖLDSVIK I vintras blev Örnsköldsvik samiskt förvaltningsområde och kommunen lovade leva upp till förväntningarna. – Jag är väldigt glad att kommunen sträckt sig så långt och...

Sollefteå måste spara jättebelopp

SOLLEFTEÅ Sollefteå kommun måste spara 100 miljoner på en treårsperiod. För att lyckas med det krävs stora besparingar. Nu har kommunens tjänstemannaledning tagit fram många...