Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

"Artedi" invigde skyltar med naturinformation

Artedi finns för alltid nedtecknad i historieböckerna som fiskforskningens fader. Härom veckan framträdde han dessutom, gestaltad av Jarmo Eklund, för att inviga de nya naturinformationsskyltarna efter Kulturstigen kring Anundsjö hembygdsgård.

BREDBYN · Published nov 3, 2018 at 11:15

Arvet efter Peter Artedi är någonting som levandehålls i Anundsjö, inte minst genom Artedikommittén inom Anundsjö hembygdsförening, en idé som föddes 2012.

Sedan dess har tankarna om fiskforskningens fader skapat både vision och faktiska projekt, inte minst i form av LONA-projekt.

I fredags var det dags för en högtidlig invigning av de naturinformationsskyltar som färdigställts inom LONA-projektet Artedi 2.

Något som även innebar en lokal LONA-dag och en fältdag för mellanstadieeleverna vid Bredbynskolan som sedan flera år tillbaka har samverkan med den så kallade Artediveckan.

Projektet med en basutställning om Artedi och hans verk samt skolsamverkan med framtagande av utbildningspaket för mellanstadiet har dessutom lyfts fram av Naturvårdsverket som "Gott och lärande exempel" i skriften "Naturvård och friluftsliv Sverige runt" som enda exemplet från Västernorrlands län.

Lämpligt till invigningen på Anundsjö hembygdsgård så att säga återuppstod Peter Artedi, då gestaltad av Jarmo Eklund, som invigningstalade och berättade om sitt liv innan det blev dags för avtäckning - eller snarare lucköppning av en av Kulturstigens informationsskyltar.

Detta med hjälp av elever från Bredbynskolan som hjälpa till och dra i snörena på bägge sidorna av skylten. Med lite lagom armkraft kunde därmed luckorna öppnas och naturinformationsskyltarna anses invigda.

Efter inivgningen kunde eleverna sedan gå den cirka 700 meter långa Kulturstigen med naturinformation och där få sig till livs kunskap om naturen.

Om Artedi

  • Det är 300 år sedan Peter Artedis familj lämnade Näs, Bredbyn. Peter var 11,5 år när flytten gick till Nordmaling och han började skolan i Härnösand året därpå.
  • I Uppsala blev han senare studiekamrat med Carl von Linné. 
  • När det gäller fiskarna var det Artedi som lade grunden till ett klassificeringssystem, det skriver Linné själv 1735.
  • Han började med att studera våra fiskar i födelsebygden Anundsjö, i Nordmaling och Härnösand.
  • Senare beskrev han många tropiska arter som kofisk och den spännande fyrögonfisken.
     

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...