Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

Arne Gavelin sattes under förvaltarskap men efter ett års kamp mot myndigheterna kom beskedet från Ångermanlands tingsrätt om förvaltarskapets upphörande. Det föranledde en skål med champis i glaset. Foto: MARIA BOSTRÖM

År präglat av jubileumskänsla

Toppar och dalar i form av positiva såväl som negativa nyheter. Men framförallt har 2019 präglats av vårt 100-års jubileum såväl som en myndighetshistoria med lyckligt slut.

BREDBYN · Published jan 9, 2020 at 11:15

Direkt i januari inleds vårt 100-årsjubileum, något som återkommit regelbundet under året.

131 dagar efter valet får vi en ny statsminister i Stefan Löfven, Örnsköldsviks museum och Västernorrlands museum går mot strömmen och ökade sitt besöksantal föregående år.

I februari görs ett nedslag på ”draken som håller Husum under sina vingar”, det vill säga 100-årsjubilerande Husumfabriken Metsä Board. Vi möter Auschwitzöverlevaren Emerich Roth som berättar om sina upplevelser inför en fullsatt Örnsköldsviks kyrka.

I mars blir Kubbebon Elin Sandström utsedd till Årets Bygdebo av Bygderådet Örnsköldsvik och skidskytten Fredrik Lindström väljer att lägga skidskyttet på hyllan.

Nya djurskyddslagen träder i kraft i april, varav införandet av Lex Maja, är en viktig del. Biggest Loser drar igång på tv och där finns Myckelgensjöbon Markus Edlund med och tävlar utan att det blir magert.

I maj görs en djupdykning inför stundande EU-valet och veckan därpå bjuds på ett polisperspektiv utifrån brottsbekämpning i ett EU-perspektiv. Vi blickar också 100 år tillbaka i tiden när riksdagen - äntligen gav kvinnor rösträtt vilket skedde den 24 maj 1919.

Beslutet om ingen varg i de fyra nordligaste länen bryts när Naturvårdsverket beslutar tillåta varg i grannlänet Jämtland. En rostfri 100-åring besöks när Örnsköldsviksföretaget OSTP, Örnsköldsviks rostfria rördelsexperter, firar sina anrika 100 år i juni.

I juli uppmärksammas det sorgliga 100-årsjubileet av Spanska sjukan, pandemin som slog hårt i Ångermanland, inte minst i Ådalen där en tredjedel av befolkningen beräknats ha strukit med. Betydligt mer positivt är de botaniska upplevelser som ges under STA:s riksmöte i Örnsköldsvik.

Jakten står för dörren i augusti och vi möter sågverkskungen Karl Hedin i en öppenhjärtig intervju om jakten på jägare, misstankarna om illegal jakt på varg och återinförande av tjänstemannaansvar. Husums brottarklubb känner sig ekonomiskt bortglömda av Örnsköldsviks kommun.

I september väcker kommersiell bärplockning oro och irritation på grund av nedskräpning och eldning i naturen. Granskningen av förvaltarärendet Arne Gavelin startar efter att han valt att gå ut offentligt i Nordsverige.

Fallet Arne går vidare i oktober och hans fastigheter läggs ut till försäljning i oktober samtidigt som han ansöker om upphörande av förvaltarskapet hos Ångermanlands tingsrätt.

I november arrangeras arrangerar Nordsverige, med god hjälp av Nätra hembygdsförening, två föreställningar med ”Nostalgikväll - Nordsverige 100 år” som hålls i Bredbyn och Bollstabruk. Försäljningarna av Arnes fastigheter bordläggs då frågan om förvaltarskapet ska avhandlas av Ångermanlands tingsrätt.

Fredag den sjätte december kommer beskedet - Arne Gavelin slipper förvaltarskapet och återfår sin rättshandlingsförmåga. Samma dag firar Nordsverige sin 100-årsdag, vilket föranleder 4 sidor jubileumsextra i tidningen.

Foto: MARIA BOSTRÖM

”Jag har upplevd vad ingen människa borde behöva uppleva”, säger Auschwitzöverlevaren Emerich Roth när han berättade om sina upplevelser i i fullsatt Örnsköldsviks kyrka.

Foto: MARIA BOSTRÖM

Gunnel Odlare, vars pappa Nils var en av de som var med vid tidningens tillkomst, har kvar ett exemplar av tidningens 20-årsjubileum.

Foto: MARIA BOSTRÖM

Nästan ett år efter den fruktansvärda branden i Brattsjö sommaren 2018 gör vi ett återbesök och möts av kargt och svett landskap där marken knastrar under skosulorna av kolresterna.

Foto: MARIA BOSTRÖM

Vilka arter finns och hur ser bestånden ut. Det är vanliga frågeställningar inför elfiske som förevisades under Artediveckan på Bredbynskolan. Kajsa Landfors och Markus Nilsson elfiskade upp ett antal småfirrar som artbestämdes, vägdes och mättes.

Andra helgen i juli hölls STAs Riksmöte i Örnsköldsvik vilket föranledde besök av trädgårdsentusiaster från hela landet.

Blandar det bästa från både Holland och Sverige. Det är utgångspunkten för Linda och Marc Van Tol som förälskade sig inte bara i varandra utan även i byn Rödvattnet där de driver Rödvattnets stugby & camping och även importerar delikatessostar.

Flytt till nya lokaler för bygghandeln i Bredbyn

BREDBYN Nordemans Järn i Bredbyn ska flytta. Till hösten väntar nya lokaler efter väg 348 i höjd mellan infarten till Återvinningen och Anundsjö Byggnads AB. – Det är klart det...

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Här föds företagare

Härnösand För fjärde året i rad har landsbygdsentreprenörerna startat. I är det på förfrågan av Härnösands kommun som den går av stapeln på Sambiblioteket.

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.

Svårläkt sår var cancer - fick amputera benet

ÖRNSKÖLDSVIK Ett blödande sår under hälen. Det fick en kvinnlig patient att söka sig till hälsocentralen Ankaret där såret smordes och blev omlagt. Orsaken troddes vara eksem,...

Stor bredd bland sommarens semesterpratare i närradion

ÖRNSKÖLDSVIK Flera journalister, en pensionerad polis, politiker och musiker i en blandning med andra människor. Däri ligger mixen för årets sommarpratare för närradion i...