Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Tingsrätten i Härnösand dömde den åtalade mannen i sjuttioårsåldern till böter och villkorlig dom Foto: LENNART LUNDBERG

Villkorligt och böter för penningtvättsbrott

Böter och villkorlig dom. Det blev straffet för den man från en ort i Örnsköldsviks kommun som åtalades i tingsrätten för att deltagit i penningtvättsbrott i samband med bedrägerier mot äldre.

ÅNGERMANLAND · Published maj 24, 2019 at 09:15

Bedragarna ringde mannen och plockade ut pengar av honom. Sedan ringde de honom även nästa dag och sa att om de bara fick ta över hans dator så skulle han få tillbaka pengarna.

De fortsatte att kontakta honom. De ville ha hans hjälp att förmedla pengar. Den åtalade mannen hjälpte då till att via Western Union skicka pengar till personer i olika länder.

Han åkte villigt flera mil till företagets kontor för att skicka pengar. Och han fortsatte eftersom han trodde att han till slut skulle få tillbaka sina pengar.

Det kom in pengar för det var till hans konto som pengar flyttas från andra bedrägerier.

Flera personer hade blivit utsatta för bedrägeri där man skulle ha fått virus och några som utgav sig för att vara Microsoft skulle mot en mindre summa rätta till problem.

I samband med det plockades pengar från deras konton som sedan hamnade på den åtalade mannens konto. Han blev lovad att få bilersättning och en bonus för besväret.

Den åtalade mannen ville, enligt domen, inte betala skadestånd eftersom han ansåg sig inte ligga bakom skadan. Men han dömdes till böter, skadestånd och villkorlig dom.

Jour som kan göra nytta

SOLLEFTEÅ Kvinnojouren i Sollefteå behövs. Och i höst arrangerar man två föreläsningar för att informera om mäns våld mot kvinnor.