Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Foto: PEXELS

Varnar för många ovana båtförare i sommar

Sverige · Published jun 1, 2020 at 06:15

Coronakrisen har gjort att de flesta riktar in sig på en semester inom landets gränser, något som bland annat gjort att intresset för att köpa eller hyra båt ökat ordentligt.

Men det kan ha sina risker, tror Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea:

– Det är förstås härligt att fler får uppleva tjusningen med båtlivet – vi vill inget hellre. Men vi ser vissa risker också. Saknar man erfarenhet av att framföra en båt och har bristande kunskaper om sjövettsregler ökar naturligtvis risken att något händer.

Den som äger eller hyr båten är ansvarig om något händer så det är viktigt att känna till vad som gäller.

– Jag vill rekommendera alla som ska åka båt i sommar att fräscha upp sina kunskaper om sjövettsreglerna. Det gäller inte bara oerfarna, utan i lika stor grad de mer sjövana. Det blir trängre på våra vatten i sommar och alla måste ta sitt ansvar. Om alla tar till sig våra råd är mycket vunnet och vi kan se fram mot en härlig sommar till sjöss, säger Göran Södergren.

Tips inför båtsommaren

  • Lär dig att läsa och förstå ett sjökort innan du ger dig ut.
  • Kom ihåg nödvändig säkerhetsutrustning. Alla ombord bär förstås flytväst.
  • Börja alltid med att kolla väderprognosen. Stanna hemma om vädret är dåligt. Sök lä eller närmaste hamn om du redan är till sjöss.
  • Håll alltid god utkik och var försiktig med farten.
  • Hjälp varandra! Både på sjön och på bryggan. Ta emot en tamp och hjälp andra att lägga till och lägga ut.
  • Ska du ta dig igenom ett trångt sund? Ta ner seglen och gå för motor.
  • Ha alltid god marginal och passera inte för nära andra båtar.
  • Kom ihåg svallet från din båt när du passerar förtöjda båtar.
  • Visa tydligt vart du ska åka när du girar och håll kursen.
  • Håll säker fart. Speciellt i trånga passager, svårnavigerade vatten, hårt trafikerade områden och vid nedsatt sikt, mörker eller dimma. Följ alltid hastighetsbegränsningen när sådan finns – i Sverige gäller 3, 5 eller 8 knop.

Källa: Svedea

Äldresatsning på boenden

ÖRNSKÖLDSVIK En av kommunens största äldreomsorgssatsningar. Det var budskapet när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kallade till presskonferens i fredags. Närmare bestämt...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Veteranernas egen minnesplats

SOLLEFTEÅ På lördag 19 september hedras de veteraner som utfört fredsbevarande insatser i oroliga delar av världen med en minnesplats i Sollefteå. Invigningstalet hålls av...