Tisdag 16 juli 2019

Nordsverige

De utländska fritidshusägarna är färre i länet än i Sverige som helhet. Foto: PRESSBILD

Tyska ägare vanligast i Västernorrland

Länet · Published apr 13, 2019 at 06:15

Drygt 6 procent av svenska fritidshus har utländska ägare men siffran varierar kraftigt mellan länen, i Västerbotten handlar det om bara 1,7 procent, vilket kan jämföras med till drygt 24 procent av de värmländska fritidshusen.

– Jag ser flera anledningar till varför svenska fritidshus är populära. En är att du köper en del av den svenska historien vilket måste kännas ganska häftigt. Speciellt om man kommer från ett land där traditionen är att fritidshusen ser likadana ut och är byggda ungefär samtidigt. Priset påverkar förstås också. Du får mycket fritidshus för pengarna i de mest populära länen och speciellt nu med den låga kronkursen, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Vilka nationaliteter det handlar om kan också variera mellan olika delar av Sverige. I Västernorrland är tyskar den överlägset största gruppen – nästan hälften av de drygt 400 utlandsägda fritidshusen – medan det i Västerbotten är norrmännen som är flest.

– De utländska fritidshusköparna bidrar till så mycket mer än bara en aktiv fritidshusmarknad. Lokal handel och service får ju också en skjuts. Men det finns också en inbyggd risk. Om intresset avtar blir det negativa konsekvenser med minskat tryck på både fritidshus och lokal handel, säger Claudia Wörmann.

Förbättringar för hästföretagare

LÄNET Bygglovskravet har länge varit en hämsko för att utveckla hästföretagandet. Ett rättsfall i Mark- och miljööverdomstolen gör nu att det blir lättare för hästföretagare att...