Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

Martin Wagenius, chef för Dokumentenheten på Skatteverket och Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand berättar om planerna på att förlägga Skatteverkets centralarkiv till Härnösand. Foto: PRESSBILD

Skatteverket vill bygga centralarkiv i Härnösand

Mellan 20 och 30 medarbetare och ett arkiv på upp till 4 000 kvadratmeter. Det kan bli verklighet när nu Skatteverket ska utreda förutsättningarna för bygget av ett centralarkiv i Härnösand.

HÄRNÖSAND · Published feb 13, 2020 at 10:03

Ifjol skickade Skatteverket ut en förfrågan till ett stort antal kommuner och utifrån dessa valdes Härnösand.

− Det gjorde vi inte för att vi tycker synd om Härnösand utan för att de hade det klart bästa erbjudandet. Här finns färdig, detaljplanerad mark och även kultur, tradition och kompetens inom arkivområdet, säger Martin Wagenius, chef för Dokumentenheten på Skatteverket.

− Väldigt positivt. Det innebär inte bara nya arbetstillfällen utan befäster också Härnösands status som huvudstad i arkivlänet Västernorrland, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Tanken är att samla all kompetens i ett centralarkiv medan Skatteverket i dag har arkivmaterial på ett 20-tal platser i landet. Med ett centralarkiv blir istället kompetensen samlad.

Det är i ett nytt industriområde på Saltvik som det nya arkivet planeras och förhoppningen är att kunna flytta in sommaren 2021. Då med upp till 30 medarbetare, men även utrymme för expansion.

− Regeringen har länge varit tydlig med att Sverige behöver fler statliga jobb utanför Stockholm så det här är ett mycket välkommet beslut, säger finansminister Magdalena Andersson. Att Skatteverket valt Härnösand är extra välkommet eftersom många statliga jobb försvann från länet mellan 2008 och 2014.

Det kan även bli fler statliga jobb i Härnösand framöver. Regeringen har just nu ett förslag på sitt bord om att utlokalisera ytterligare upp till 80 statliga jobb till Härnösand. 

− Det är viktigt att poängtera att förslaget om de 80 jobben inte har någonting med den här etableringen att göra. Skatteverket har gått ut med en helt egen förfrågan och Härnösand har helt enkelt haft det bästa erbjudandet, säger Andreas Sjölander.

Flytt till nya lokaler för bygghandeln i Bredbyn

BREDBYN Nordemans Järn i Bredbyn ska flytta. Till hösten väntar nya lokaler efter väg 348 i höjd mellan infarten till Återvinningen och Anundsjö Byggnads AB. – Det är klart det...

Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...