Söndag 20 september 2020

Nordsverige

Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar. Foto: LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Så undviker du översvämning

Sverige · Published aug 4, 2020 at 06:15

Sommarväder kan ibland betyda stora mängder regn, i bland till och med med översvämningar som följd.

– Med lite förberedelser kan du undvika risken för översvämning och tråkiga följder av att till exempel regnvatten tränger in i källaren, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Det finns en del att göra – både för att minska skadorna till följd av en översvämning och för att undvika den helt och hållet.

– Husägare bör regelbundet se till att brunnar i källaringångar och på garagenedfarter inte är igensatta av skräp, löv, lera eller liknande. Se också till att stuprören inte är igensatta. I äldre VA-system kan en källarbrunn vara ihopkopplad med dagvattensystemet, vilket gör att löv och skräp från stuprören begränsar kapaciteten i hela systemet, säger Susanne Fagerberg, och fortsätter:

– Om du har en källare bör du se över om du har något som kan förstöras vid en översvämning. Du ska helst aldrig förvara dina ägodelar direkt på golvet; placera dem minst en decimeter över golvet. Flytta fuktkänsliga saker från källaren. Packa gärna i plastbackar i stället för kartonger. Du kan täta golvbrunnen genom att lägga på en filt eller ett sitt-/liggunderlag med en rejäl tyngd på, som du även kan kila fast med en sträva mot taket.

Så minskar du riskerna för översvämning

  • Rensa hängrännor och stuprör från löv eller annat skräp och se till att brunnar inte är igensatta.
  • Undvik att förvara saker direkt på golvet i källaren; en meter upp är en bra tumregel.
  • Ta bort sådant som riskerar att skadas vid översvämning från källaren.
  • Installera gärna backspärr på golvbrunnen i källaren, som gör att vatten inte kan tränga upp.

Om det finns risk för översvämning eller om skadan redan skett

  • Täta ventiler, öppningar och otätheter mot inkommande vatten.
  • Torka, pumpa eller ös ut vatten så fort som möjligt.
  • Om vattnet kommer in via avloppet, täta golvbrunnar genom att lägga en filt eller ett sitt-/liggunderlag med en rejäl tyngd med plan botten ovanpå. Tyngden bör väga minst tio kilo.
  • Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna eftersom vatten kan vara strömförande.

Källa: Länsförsäkringar

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...