Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Foto: SVEDEA

Ökat säkerhetstänk på skoter

Sverige · Published feb 19, 2020 at 06:15

Allt färre kör skoter ensamma, enligt Svedeas årliga undersökning Skoterkollen. Mellan 2019 och 2020 ökade andelen som aldrig gör det med 35 procent.

– Det här ser vi som väldigt positivt. När man är fler som kör tillsammans kan man hjälpa varandra om till exempel någon kör på en stubbe, får slut på bensin eller råkar ut för en lavin. Det är också mindre risk för olyckor om man inte lånar ut sin skoter, säger Fredrik Lilliehöök, produktchef snöskoterförsäkring på Svedea.

Även annat säkerhetstänk tycks ha ökat, både andelen som lånar ut sin skoter och de som kör på is har minskat – med ”dåliga isar” som huvudanledning.

– På många ställen i landet har man varnat om isar hela vintern, främst i fjällen. Dels för att kraftiga snötäcken har lagt sig på is som inte bär och dels för att det varit kraftiga väderomslag. Det här vittnar om att skoteråkarna tar till sig varningar och anpassar sin körning efter vädret. Sammantaget tycker vi oss se en förändring vad gäller säkerhetstänket, vilket vi tycker är väldigt positivt, säger Fredrik Lilliehöök.

En konstnärlig rastplats i Nordingrå återställd

NORDINGRÅ Efter en omfattande restaurering har Anders Åbergs konstverk återinstallerats vid den natursköna rastplatsen i Järestakorsningen.

Maken gjorde dataintrång innan mordet

SOLLEFTEÅ Den man som åtalats, misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin hustru i sängen i parets bostad i Graninge, natten till den 30 januari, gjorde intrång i hustruns dator och...

VIDEO: "Inga tecken på ökning, snarare minskning"

Länet I dag onsdag höll Region Västernorrland en pressträff om bland annat smittoläget, rehabilitering efter covid-19, provtagning och sommarplanering.