Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Författarduon Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle har skrivit om den unika relationen man har till sin häst. Foto: PRESSBILD

Ny bok om hästelitens relation till hästen

Omkring en halv miljon svenskar har hästar som en viktig del av fritiden. Ridning är också den näst största ungdomsidrotten i Sverige, bara fotboll är större. Nu kommer en ny bok om relationen med hästar, ”Nära samspel med hästar – den finstämda kommunikationen”.

ÅNGERMANLAND · Published okt 10, 2018 at 18:15

I författarduon Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelles nya bok får läsarna träffa några av landets främsta ryttare, kuskar, jockeyer och tränare inom de fyra disciplinerna hoppning, dressyr, trav och galopp.

— När vi förra våren pratade om vårt förhållande till hästar kände vi en nyfikenhet och längtan efter att lära oss mer. Vi hittade nya, spännande forskningsresultat som slår fast att hästar kan utläsa känslor i människors ansiktsuttryck, skilja på glädje och ilska. Studier visar att de har samma känsloregister som vi, att de kan peka på något de vill ha och mycket, mycket mer. Det var då vi kom på att vi skulle fråga Sveriges främsta ryttare, kuskar, jockeyer och tränare om hur de gör för att komma överens med sina hästar, säger Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle.

I boken får läsarna möta hästprofiler som Peder Fredricson, Tinne Vilhelmson Silfvén och Stig H Johansson.

I spännande samtal delar Sveriges hästelit med sig av hur man kommunicerar med sin häst.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...