Onsdag 16 oktober 2019

Nordsverige

"Det har därför varit väldigt roligt att få utforma en gourmetmeny med norrländsk mjölk", säger Linnéa Liljedahl. Foto: NORRMEJERIER

Moderna maträtter med mjölken i fokus

Måltider med mjölken i centrum. Det var det angenäma uppdraget som Linnéa Liljedahl fick. Nu kan sju moderna rätter - som görs sig bäst med norrländsk mjölk som måltidsdryck - presenteras på fyra pop up-restauranger.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published jun 15, 2019 at 07:15

Allt färre väljer mjölk som måltidsdryck. Det var det faktum som fick Norrmejerier att be kocken Linnéa Liljedahl, krögare i Örnsköldsvik, känd från Kockarnas kamp och nyutsedd jurymedlem i Årets Kock, att komponera en gourmetmeny med mjölken i centrum.

– Många har kanske glömt bort mjölk som middagsdryck. Det har därför varit väldigt roligt att få utforma en gourmetmeny med närproducerad mjölk från norrländska bönder att utgå ifrån. Nu är jag väldigt spänd på hur den kommer att tas emot av våra gäster, säger Linnéa Liljedahl.

Sju rätter har det blivit, även om alla inte presenteras direkt. Men som inspiration har Linnéa bland annat annat utgått från varma barndomsminnen. Därav kommer gästerna att servers bland annat salta popcorn med kall mjölk förutom rätter som modern råraka med mellanmjölk, toppad med lättvispad grädde såväl som kakao- och kaffeglass med kaffeganache som i sin tur serveras med en kopp varm mjölk.

Pop up-restaurangerna kommer att ske i Örnsköldsvik, Umeå, Luleå och Sundsvall under juni månad.

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Teaterförening vann stort

KRAMFORS Full pott. Det blev resultatet för Höga Kusten Teaterförening vid Joyfest, den stora internationella teaterfestivalen i Kiev.

BB Sollefteå diskuterades på Centerstämman

SOLLEFTEÅ Sollefteå har varit exempel när Centern ställde sig bakom barnmorskeledda kliniker på sin stämma.

Tusenlappen är nivå för bistånd

ÅNGERMANLAND I runda slängar kring tusenlappen. Där ligger nivån för kommunernas bistånd per invånare om det räknas för Ångermanland totalt. Mellan Ångermanlands olika kommuner...