Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Massiv explosion i Beirut leder till utsatthet

På tisdagen förra veckan inträffade en kraftig explosion i Libanons huvudstad Beirut som krävde över 100 personers liv och skadade flera tusen. Katastrofen riskerar att förvärra situationen för de som redan hade det svårt.

Libanon · Published aug 10, 2020 at 06:15

Explosionen i Beirut på tisdagen verkar ha orsakats av ammoniumnitrat som förvarats i en lokal i hamnen med otillräckliga säkerhetsåtgärder.

Den massiva explosionen har lett till över 100 personers död enligt Röda Korset i Libanon och flera tusen människor skadades.

Libanon var sedan innan mitt uppe i en ekonomisk kris med stugande fattigdom och arbetslöshet.

Upp till 300 000 människor uppskattas ha blivit hemlösa till följd av explosionen. Många barn har både förlorat sina hem och familjemedlemmar.

Enligt Rädda Barnen innebär tajmingen med katastrofen och den ekonomiska krisen att föräldrar som redan hade svårt att försörja sina barn kommer få det ännu värre.

– Vi är chockade och förkrossade. Vi vet att i en katastrof som denna kan barn skadas, chockas och separeras från sina föräldrar. Våra barnskyddsteam är redo att stödja regeringens katastrofarbete. Barn och deras familjer måste snabbt få den hjälp de behöver, säger Jad Sakr, chef för Rädda Barnen i Libanon.

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...