Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Foto: PIXABAY

Många kan inte spärra mobilen

Sverige · Published feb 17, 2020 at 06:15

Vad gör du om du förlorar din mobil? Och kanske ännu viktigare – vad kan någon annan göra med din mobil? De flesta moderna mobiler innehåller en hel del känslig information och kanske även ID, bankappar och liknande.

Därför kan det vara en bra idé att spärra mobilen om den försvunnit för gott – men enligt en Demoskopundersökning beställd av SSF Stöldskyddsföreningen att 45 procent inte vet hur det går till.

– Att så många som 45 % inte vet hur de spärrar mobilen om den går förlorad är för många. Att agera snabbt vid förlust kan minska risken för personlig och ekonomisk skada ordentlig, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF.

Samma undersökning visar också att bara hälften av de tillfrågade har aktiverat en funktion som finns i de flesta mobiler som gör att den kan spåras om den stulits eller tappats bort.

Om mobilen försvunnit

  • Spärra mobilen och abonnemanget hos din mobiloperatör.
  • Lås mobilen via iCloud eller ett Google-konto beroende på vilken typ av mobil du har.
  • Logga ut från alla tjänster i mobilen via dator.
  • Polisanmäl förlusten.
  • Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

En konstnärlig rastplats i Nordingrå återställd

NORDINGRÅ Efter en omfattande restaurering har Anders Åbergs konstverk återinstallerats vid den natursköna rastplatsen i Järestakorsningen.

Maken gjorde dataintrång innan mordet

SOLLEFTEÅ Den man som åtalats, misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin hustru i sängen i parets bostad i Graninge, natten till den 30 januari, gjorde intrång i hustruns dator och...

"Inga tecken på ökning, snarare minskning"

Länet I dag onsdag höll Region Västernorrland en pressträff om bland annat smittoläget, rehabilitering efter covid-19, provtagning och sommarplanering.