Onsdag 16 oktober 2019

Nordsverige

Moms på naturguidning blir kvar på sex procent. Dock inte för forsränning och hundspann. Foto: ARKIV

Låg moms men inte för allting

Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av 1,5 år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny momsssänkning i riksdagen.

Länet · Published jun 14, 2019 at 09:15

I november 2017 antog riksdagen regeringens förslag att sänka mervärdesskatten för naturguidningar utanför tätort samt i nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden från 25 till 6 procent.

– Det var en sänkning vi hade kämpat för länge, säger Pär Innala vid Naturturismföretagen med 400 medlemsföretag i natur- och ekoturismbranschen.

Den efterlängtade skattelättnaden rullades dock tillbaka i KD- och M-budgeten, som röstades igenom i riksdagen i december 2018. I den budgeten skulle mervärdesskatten på naturguidningar åter höjas till 25 procent från den 1 juli 2019.

Enligt Pär Innala är frågan av stor vikt för landets turismföretag.

– För en del handlar det om att kunna leva fullt ut på sin verksamhet. För att våga utöka befintliga företag är det också en jättestor hjälp med lägre moms.

I vårändringsbudgeten föreslog S, MP, C och L, partierna bakom januariöverenskommelsen, att behålla den lägre momssatsen. Formella beslut fattas 18:e juni, enligt Isabel Lundin, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S).

– Vi ser det här som en självklar del i att kunna driva företag, och att hela landet ska leva, säger Isabel Lundin.

Pär Innala är lättad över att den låga momsen bibehålls.

Smolk i bägaren är dock att Skatteverket tolkar lagtextens ”förevisning av naturområde” snävare vilket innebär att forsränning, turridning med häst och hundspann fortfarande har 25 procents moms.

Något som ett forsrännarföretag i Jämtland, med stöd av Naturturismföretagen, nu överklagat.

– Vi vill ha en enklare tolkning av momsen!

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Teaterförening vann stort

KRAMFORS Full pott. Det blev resultatet för Höga Kusten Teaterförening vid Joyfest, den stora internationella teaterfestivalen i Kiev.

BB Sollefteå diskuterades på Centerstämman

SOLLEFTEÅ Sollefteå har varit exempel när Centern ställde sig bakom barnmorskeledda kliniker på sin stämma.

Tusenlappen är nivå för bistånd

ÅNGERMANLAND I runda slängar kring tusenlappen. Där ligger nivån för kommunernas bistånd per invånare om det räknas för Ångermanland totalt. Mellan Ångermanlands olika kommuner...