Måndag 17 februari 2020

Nordsverige

Kontantkrav ställs på banker

Kontantservice bör finnas där kontanter används. Det är tanken med den proposition som regeringen överlämnade till riksdagen i början av månaden.

LÄNET · Published okt 11, 2019 at 09:15

De digitala betalningsmetoderna har fått allt fler banker att sluta med kontanthantering, något som i sin tur slår mot de svaga i samhället. Nu har regeringen överämnat en proposition till riksdagen där sex stora banker blir skyldiga att upprätthållaen kontantservice i hela landet.

En proposition som Bnkomat är kritisk till. De vill se självreglering från bankerna och frivillig kontanthantering..

– Bankomat är i grunden kritiska till lagförslaget. Precis som med annan samhällsviktig infrastruktur bör kontantinfrastrukturen finansieras av staten och inte av marknadsaktörer, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

De sex bankerna ska enligt regeringens lagförslag bli skyldiga att se till att landets invånare inte har för långt från sin bostad till närmaste plats för kontantuttag och deponering av dagskassor.

200 miljoners order för Strängbetong

LÅNGVIKSMON Producenterna behöver öka sin produktion för att möta en växande efterfrågan på pappersförpackningar. Det föranleder en ny industribyggnad i Obbola - något som...

Prästen lämnar sin tjänst

KRAMFORS Sven Alberius, kyrkoherde i Kramfors pastorat, lämnar 1 juli sin tjänst. –Jag hade gärna fortsatt ett år till om förutsättningarna varit annorlunda, säger han. – Men...