Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Foto: PRESSBILD

"Konsekvensen av en gasololycka kan bli förödande"

Sverige · Published jun 4, 2020 at 06:15

Grillsäsongen är här men det gäller att tänka på mer än bara vad som ska läggas på grillen – inte minst för de som använder gasolgrill.

– Det är inte så vanligt att det sker en olycka, men konsekvensen av en gasololycka kan bli förödande. Vi har sett allvarliga fall med brandskador på både egendom och person där gas har varit inblandat. Därför är det extra viktigt att tänka förebyggande vad gäller säkerheten vid användade av gas, säger Mats Larsson, brandman och skadeexpert på If.

En grill spenderar mycket eller all tid utomhus, något som kan slita på bland annat slangar.

– Det viktigaste du behöver göra är att se till att gasslangen är hel och inte har sprickor. Ser den torr ut eller har sprickbildning är det dags att byta ut den. Använd dina sinnen – slangen ska inte pysa och det ska inte heller lukta gasol från utrustningen. Slangen ska inte heller få sprickor när den böjs, säger Mats Larsson.

Det kan finnas extra risker i början av säsongen.

– Olyckor med gasgrillning inträffar oftast när en person använder en grill som inte har använts på ett tag, eller direkt efter att hen har en nyfylld gasolflaska. Om du är osäker är det lika bra att kontakta återförsäljaren för rekommendationer. Ta inga onödiga risker. Gummislangar är färskvara och torkar efter en tid i solen. Som regel kan du köpa uppsättningar av både slang och regulator i ett, säger Mats Larsson.

Tips för säkrare gasolgrillning

  • Var försiktig med gasläckor. Luften kan bli explosiv när gas läcker. Håll öppen eld, glödande cigaretter och elektriska gnistor långt borta!
  • Förvara helst gasflaskan utomhus alternativt i ventilerat utrymme. Placera aldrig gasbehållare under marknivå, till exempel i källaren. Gasolgasen (även kallad propangas) är tyngre än luft.
  • Kontrollera regelbundet röranslutningar och slangar för läckor med koncentrerat såpavatten som du penslar på. Bubblor = läckage.
  • Använd endast godkända slangar och utrustning. Byt omedelbart defekta eller spruckna slangar. Håll grill- och gasbehållaren i gott skick. Försök inte reparera skador eller defekter själv.
  • Vid misstänkt skada, kontakta återförsäljaren för rekommendation vad gäller just din produkt.
  • Gasbehållare ska aldrig utsättas för onormal uppvärmning eller stark sol. Behållarna ska alltid stå upprätt.

Källa: If

Äldresatsning på boenden

ÖRNSKÖLDSVIK En av kommunens största äldreomsorgssatsningar. Det var budskapet när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kallade till presskonferens i fredags. Närmare bestämt...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Veteranernas egen minnesplats

SOLLEFTEÅ På lördag 19 september hedras de veteraner som utfört fredsbevarande insatser i oroliga delar av världen med en minnesplats i Sollefteå. Invigningstalet hålls av...