Torsdag 27 juni 2019

Nordsverige

Hudcancer minskar i Västernorrland

Länet · Published maj 20, 2019 at 06:15

Antalet fall av hudcancer per 100 000 invånare i Västernorrland nästan tiodubblades mellan 1970 och 2016 – men året därefter sjönk andelen kraftigt i länet. Sjukdomen är fortfarande mindre vanlig i Västernorrland än i landet i stort – även om andelen fall 2005 faktiskt var högre i länet än riksgenomsnittet.

– Det finns alltid en latitudskillnad, särskilt i ett avlångt land som vårt. Vi kan också se att kustområden är mer utsatta, med båtliv och en kultur med sol och bad, säger hudläkaren Åsa Ingvar, samordnare för hudcancerveckan Euromelanoma, till Nyhetsbyrån Siren.

Det stigande antalet av malignt melanom – den allvarligaste formen av hudcancer – har förmodligen flera skäl. Det handlar bland annat om befolkningens stigande ålder och att läkare har blivit bättre på att diagnostisera sjukdomnen.

– Den största bidragande faktorn är att vi sedan 30-talet utsätter oss för mer solexponering än vad vår hud tål. Vi lever i en kultur som befäster idealet av en solbrun hud, säger Åsa Ingvar.

Att sola kan vara farligt. Foto: PIXABAY

Malignt melanom

  • Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Den beror oftast på att du har bränt dig flera gånger i solen. Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.
  • Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. Men det är viktigt med sunda solvanor redan när du är barn för att minska risken för att få malignt melanom när du blir äldre.

Källa: 1177 Vårdguiden

Miljöpriset delades ut på återvinningsanläggning

ÖRNSKÖLDSVIK I samband med en friluftsgudstjänst på Må återvinningsanläggning delade Centerpartiet i Örnsköldsvik ut årets miljöpris 2019 till Svenska kyrkan Örnsköldsvik för den...

Frida Karlsson hoppar landslagsträning

SOLLEFTEÅ Sollefteås nya skidstjärna Frida Karlsson skippar landslaget som nu ska träna i Torsby i Värmland. Hon väljer istället att träna på hemmaplan i Sollefteå.