Måndag 23 september 2019

Nordsverige

Hudcancer minskar i Västernorrland

Länet · Published maj 20, 2019 at 06:15

Antalet fall av hudcancer per 100 000 invånare i Västernorrland nästan tiodubblades mellan 1970 och 2016 – men året därefter sjönk andelen kraftigt i länet. Sjukdomen är fortfarande mindre vanlig i Västernorrland än i landet i stort – även om andelen fall 2005 faktiskt var högre i länet än riksgenomsnittet.

– Det finns alltid en latitudskillnad, särskilt i ett avlångt land som vårt. Vi kan också se att kustområden är mer utsatta, med båtliv och en kultur med sol och bad, säger hudläkaren Åsa Ingvar, samordnare för hudcancerveckan Euromelanoma, till Nyhetsbyrån Siren.

Det stigande antalet av malignt melanom – den allvarligaste formen av hudcancer – har förmodligen flera skäl. Det handlar bland annat om befolkningens stigande ålder och att läkare har blivit bättre på att diagnostisera sjukdomnen.

– Den största bidragande faktorn är att vi sedan 30-talet utsätter oss för mer solexponering än vad vår hud tål. Vi lever i en kultur som befäster idealet av en solbrun hud, säger Åsa Ingvar.

Att sola kan vara farligt. Foto: PIXABAY

Malignt melanom

  • Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Den beror oftast på att du har bränt dig flera gånger i solen. Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.
  • Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. Men det är viktigt med sunda solvanor redan när du är barn för att minska risken för att få malignt melanom när du blir äldre.

Källa: 1177 Vårdguiden

Landslagsdebuten gav guld direkt för Linnea

ANUNDSJÖ En landslagsdebut kan vara nervöst. Men så verkar inte fallet ha varit för Linnea Forslund, uppvuxen i Norrflärke och tävlande för Kubbe Norrflärke. I sin första...

Snart öppnar Nazek nytt kafé i centrala Kramfors

KRAMFORS Kramfors centrum får ett nytt kafé. Det ska inrymmas i det nya hyreshuset som snart står klart på Limstagatan på den så kallade lucktomten. I husets gatuplan blir det...

Elev tog strypgrepp på lärare

RAMSELE En elev i Ramsele skola tar strypgrepp på sin lärare. Och släpper inte förrän en annan lärare lyckas bända loss kollegan. Det framgår i en anmälan till Arbetsmiljöverket som...

Vill samarbeta om rekrytering

SOLLEFTEÅ Regionen måste förbättra sin kompetensförsörjning. Att fortsätta att lita på stafetter fungerar inte. Det är såväl länsledningen, personal och representater för...