Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Häktad för dråp efter dödshjälp

NORDINGRÅ · Published mar 12, 2019 at 11:18

En man i 60-årsåldern sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för dråp på sin hustru. Det ska handla om en form av aktiv dödshjälp enligt kammaråklagare Stina Sjöqvist som leder förundersökningen. Dödshjälp är enligt svensk lag uttryckligen förbjudet.
Makarna hade fört en långvarig kamp för att få hjälp med bland annat bostadsanpassning men fått ständiga avslag. Åklagaren uppger att frun varit sjuk och haft en önskan om att dö. Flera personer var vittnen till händelsen men inte delaktiga i själva brottshandlingen. Kvinnan led av en sjukdom som medförde en rad funktionshinder.
Den döda personen hittades i bostaden i den lilla Nordingråbyn mellan onsdag och torsdag i förra veckan. Kort därefter greps mannen i anslutning till att man påträffade den döda.
Mannen medger de faktiska omständigheterna men anser inte att han begått något brott. Han säger sig ha agerat i en nödsituation. Nu har åklagaren tre veckor på sig att väcka åtal. Thomas Bodström är mannens advokat.
 

Fråga

Tycker du att aktiv dödshjälp borde vara tillåtet i Sverige?

  • Ja
  • Nej
  • Vet ej

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommun tillsammans med åtta andra mindre kommuner har...

Föräldrar delar inte lika

LÄNET Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen. Det visar senaste kvalitetsindex från Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Men det...