Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

GRAFIK: Så mycket kostar kulturen i kommunen

Länet · Published nov 30, 2018 at 06:15

Härnösand och Sundsvall tillhör de kommuner i Sverige som satsar störst del av budgeten på kultur medan Sollefteå hamnar på plats 219. Kommunens kostnad för kultur i Härnösand är motsvarande över 1 800 kronor per invånare medan siffran i Sollefteå är 1 100 kronor.

– Vi har inte tittat närmare på varför det ser ut som det gör kommuner emellan i den här rapporten, men det är tydligt att det finns variationer, säger Moa Olin, utredare och statistiker på Kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Generellt minskar den kulturella delen av kommunernas budgetar.

– Under tioårsperioden 2008 till 2017 har kulturens andel av samtliga kommuners totala verksamhetskostnader minskat från 2,40 procent till 2,17 procent, säger Moa Olin.

Kultur kan ta sig många olika uttryck och väldigt varierande kostnader för en kommun. Foto: PIXABAY

Utomhusmatlagning med helhetstänk

ARNÄSVALL Intresset för utelivet och inte minst uteplatsen och maten är på tydligen uppgång. – Vi ser att intresset vuxit ganska kraftigt de senaste fem åren, säger Anna...

Fler tidiga sommarjobb att söka

KRAMFORS Redan nu finns det många sommarjobb att söka i landet. Vanligast är jobb inom sjukvård och omsorg som står för hälften av alla lediga platser. I Västernorrland fanns 787...