Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Betala kvarskatten innan den överlämnas till Kronofogden, så undviker du både onödiga tilläggskostnader och svårigheter i vardagen. Foto: Kronofogden

Glöm inte betala kvarskatten

Fick du kvarskatt? Då är det, om det inte redan är gjort, dags att betala in den. Senast nu på tisdag ska pengarna nämligen finns på Skatteverkets konto.

ÅNGRMANLAND · Published nov 7, 2019 at 10:10

Årligen är det många som missar att betala in kvarskatten i tid, trots påminnelser från Skatteverket. Därmed är det också många, tusentals, personer som får sin kvarskatt överlämnad till Kronofogden i onödan.

– Alla har mycket att tänka på och kvarskatten kan vara lätt att missa. Vi vill därför påminna alla skattebetalare att titta en extra gång i sin digitala brevlåda och inte vänta in i det sista med betalningen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

I augusti i år fick omkring 1,8 miljoner privatpersoner och företag besked om kvarskatt. Av dessa betalar merparten i tid.

Men samtidigt fick drygt 34 000 personer sin obetalda kvarskatt från 2018 överlämnad till Kronofogden i början av året. Sammanlagt rörde det sig om 644 miljoner kronor i skatt och därtill 21 miljoner kronor i avgift till Kronofogden.

Av de som inte betalade in sin kvarskatt i tid hade omkring 9 500 personer inga tidigare skulder hos Kronofogden. Av dessa betalade drygt två av tre inom 30 dagar.

– Detta talar för att många kunde ha reglerat sin skuld innan den överlämnades till oss och på så sätt undvikit både onödiga tilläggskostnader och svårigheter i vardagen, konstaterar Johan Krantz.

Den 12 november är sista betalningsdatum för de flesta som ska betala kvarskatt.

Om skulder

  • När en skuld skickas till Kronofogden tillkommer en avgift på 600 kronor. Det kan även medföra en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register. En betalningsanmärkning kan i sin tur leda till att det blir svårare att låna pengar, hyra en lägenhet eller teckna ett telefonabonnemang.
  • Obetald skatt är en av de vanligaste skulderna hos Kronofogden. Nytt för i år är att även företagare normalt betalar sin kvarskatt i november. Det framgår av slutskattebeskedet hur mycket som ska betalas och när.
  • En skuld på mer än 2 000 kronor lämnas över till Kronofogden för indrivning. Om skulden är under 2 000 kronor skickas den inte till Kronofogden, men du måste däremot betala ränta på beloppet.

En konstnärlig rastplats i Nordingrå återställd

NORDINGRÅ Efter en omfattande restaurering har Anders Åbergs konstverk återinstallerats vid den natursköna rastplatsen i Järestakorsningen.

Maken gjorde dataintrång innan mordet

SOLLEFTEÅ Den man som åtalats, misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin hustru i sängen i parets bostad i Graninge, natten till den 30 januari, gjorde intrång i hustruns dator och...