Fredag 21 februari 2020

Nordsverige

Gillar avbetalning – men inte krediter

Sverige · Published jan 17, 2020 at 06:15

Samtidigt som de flesta svenskar inte tycker att det är acceptabelt att handla konsumtionsprodukter på kredit har många handlat det på avbetalning. En av fem har handlat till exempel kläder, elektronik eller möbler på avbetalning.

– Vi kommer i kontakt med många människor som inte vet vilka krediter de har efter att ha handlat på avbetalning. Den som köpt en jacka för 2 000 kronor på avbetalning får ofta ett större lån än vad som nyttjas vid köpet. Låneutrymmet, och därmed krediten, kan istället vara på 10 000 kronor, säger Tomas Netz, Bolånechef på Bluestep Bank som ligger bakom undersökningen.

Han fortsätter:

– Detta syns vid en kreditupplysning och kan därmed påverka möjligheterna att få andra lån. Det är bra att ha i åtanke, inte minst under de stora reorna som är i full gång.

Undersökningen visar också att var tionde svensk tagit lån utan att berätta det för sin omgivning.

– Det kan kännas tungt nog att behöva ta ett lån för att pengarna inte räcker till. Att dessutom behöva tampas med det tabu som omgärdar lånet kan göra situationen än jobbigare, säger Tomas Netz.

Ny mässa för seniorer planeras

BOLLSTABRUK För andra gången planeras det för en seniormässa på Bollsta Folkets hus. – Första gången var så bra och det kom en hel del och därför vill göra en ny, säger...