Onsdag 16 oktober 2019

Nordsverige

Motorbåten Jenny är en modell som blev populär – kanske tack vare att det var en rymlig och sjövärdig båt i 1960-talets tidstypiska design. Foto: Nils Erik Holmgren

Fritidsbåtar k-märks

Nio fritidsbåtar med hemmahamnar runt om i Sverige k-märks nu av Sjöhistoriska museet som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer. Därmed har nu totalt 150 fritidsbåtar k-märkts.

SVERIGE · Published jul 6, 2019 at 10:15

Syftet med att k-märka båtar är att ge uppmärksamhet och uppskattning gentemot de människor som satsar både tid och pengar på sina historiska fritidsbåtar.

Sedan starten 2009 finns idag 150 fritidsbåtar som k-märkts på ägarnas initiativ. Till de generella reglerna för vilka båtar som kan k-märkas hör att de ska vara byggda till och med år 1965, vara i gott skick och ha en väldokumenterad historia.

Med lokal förankring har exempelvis Laban/Tjänstebåt nr 11 k-märkts tidigare. Det fartyget byggdes för dåvarande Kungliga Sjöfartsstyrelsens räkning 1958, avsedd som tjänstebåt till fyrplantsen Holmögadd och senare Eggegrund.

Båten bygdes av Dockstavarvet i Kramfors kommun och var i drift fram till 1973 då den såldes till en privatperson i Sandviken.

Tack vare att det fanns god dokumentation kring båten ansågs det att Laban/Tjänstebåt 11 har så stora kulturhistoriska värden att en k-märkning utfärdades.

– Den stora variationen bland båtarna som ansöker är k-märkningens styrka. Något som kan ses även i den stora geografiska spridningen bland båtarna, säger Fredrik Blomqvist, intendent Sjöhistoriska museet/Statens maritima och transporthistoriska museer.

Det är på initativ från ägarna som båtarna k-märks och det finns generella regler för detta. Bland annat ska de vara byggda till och med år 1965, vara i gott skick och ha en väldokumenterad historia.

Nu har ytterligare nio båtar k-märkts, bland annat motorbåten Jenny, en serietillverkad Solö Aqua Kabin, en modell som blev populär som en rymlig och sjövärdig båd i 1960-talets tidstypiska design.

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Teaterförening vann stort

KRAMFORS Full pott. Det blev resultatet för Höga Kusten Teaterförening vid Joyfest, den stora internationella teaterfestivalen i Kiev.

BB Sollefteå diskuterades på Centerstämman

SOLLEFTEÅ Sollefteå har varit exempel när Centern ställde sig bakom barnmorskeledda kliniker på sin stämma.

Tusenlappen är nivå för bistånd

ÅNGERMANLAND I runda slängar kring tusenlappen. Där ligger nivån för kommunernas bistånd per invånare om det räknas för Ångermanland totalt. Mellan Ångermanlands olika kommuner...