Torsdag 27 juni 2019

Nordsverige

Fler pappor stannar hemma. Foto: SUSANNHE MELIN

Försäkring fyller 45 år

LÄNET · Published jun 7, 2019 at 06:15

Föräldraförsäkringen fyller 45 år. 1974 infördes en då världsunik föräldraförsäkring som gav båda föräldrarna rätt att få ekonomisk ersättning för att vara hemma med sina barn. Samma år som införandet tog pappor ut i snitt 0,5 procent av föräldrapenningen och 45 år senare tar pappor ut i snitt 29 procent av ersättningen.

I Västernorrland är papporna i Örnsköldsvik bäst på att vara hemma med sina barn, 30, 1 procent, och i botten ligger Sollefteå, 25, 1 procent. Men här har å andra sidan ökningen varit störst med 2, 7 procentenheter. Det visar Försäkringskassans siffror från oktober 2018.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den gjort de senaste två åren kommer fördelningen mellan kvinnors och mäns uttag av föräldrapenning vara helt jämställt i mitten av 2030-talet enligt Försäkringskassans prognoser.

Miljöpriset delades ut på återvinningsanläggning

ÖRNSKÖLDSVIK I samband med en friluftsgudstjänst på Må återvinningsanläggning delade Centerpartiet i Örnsköldsvik ut årets miljöpris 2019 till Svenska kyrkan Örnsköldsvik för den...

Frida Karlsson hoppar landslagsträning

SOLLEFTEÅ Sollefteås nya skidstjärna Frida Karlsson skippar landslaget som nu ska träna i Torsby i Värmland. Hon väljer istället att träna på hemmaplan i Sollefteå.