Torsdag 27 juni 2019

Nordsverige

”I ett digitalt samhälle kan vi övervakas i alla situationer”, konstaterar Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret. Foto: Foto: PRESSBILD

Digitalt ett hot mot integriteten

Det finns flera aspekter av ett kontantfritt samhälle. Där ingår integritet, segregering, småföretag och glesbygd, sårbarhet samt lyxfällan och skuldkrisen. Det var de viktiga aspekterna som fick Björn Eriksson, före detta rikspolischef, att dra igång kontantupproret för snart sex år sedan.

LÄNET · Published mar 21, 2019 at 15:15

Riksbankslagens innebär att ”Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel”. Ändå styrs det mot digitala betallösningar.

– Vi ser ju hur Sverige hamnar i situationen där vi kan övervakas i alla situationer. Därför är kontanter bra som ett komplement.

Ungefär var nionde svensk står utanför det digitala samhället, vilket avgör behovet av fungerande kontanthantering. Där syns en öppning utifrån Riksbankskommitténs utredning som föreslår att vissa banker ska vara skyldiga att tillhandahålla en rimlig tillgång till kontanttjänster i hela Sverige,

– Nu är alla politiska partier överens om att man bör lagstifta om att banker ska tillhandahålla kontanter. Det vore konstigt om sittande ministrar skulle negligera utredningen. Även om vi får den lagstifntningen är jag inte 100 procent trygg. Då har vi kontanter. Då är det bra om vi kan använda dem i affärer också.

Miljöpriset delades ut på återvinningsanläggning

ÖRNSKÖLDSVIK I samband med en friluftsgudstjänst på Må återvinningsanläggning delade Centerpartiet i Örnsköldsvik ut årets miljöpris 2019 till Svenska kyrkan Örnsköldsvik för den...

Frida Karlsson hoppar landslagsträning

SOLLEFTEÅ Sollefteås nya skidstjärna Frida Karlsson skippar landslaget som nu ska träna i Torsby i Värmland. Hon väljer istället att träna på hemmaplan i Sollefteå.