Lördag 8 augusti 2020

Nordsverige

Bevattningsförbudet i Örnsköldsvik är upphävt från och med i dag fredag. Foto: PRESSBILD

Bevattningsförbudet i Örnsköldsvik hävs

Från och med i dag, fredag den 3:e juli, upphävs bevattningsförbudet i Örnsköldsviks kommun. Förbudet infördes den 24:e juni på grund av hög vattenförbrukning i samband med det torra och mycket varma vädret.

Örnsköldsvik · Published jul 3, 2020 at 10:34

I takt med att utetemperaturen sjunkit och likaså behovet av att vattna upphävs nu bevattningsförbudet.

– Den långa perioden av varmt och torrt väder gjorde att vattenverken låg nära maxkapaciteten. Vi kan nu se att förbudet fått den effekt vi önskat, förbrukningen är mer normal och vattenverken klarar av att leverera tillräckligt med dricksvatten. Vi vill tacka alla som använt dricksvatten sparsamt och som hjälpt till att sprida budskapet, säger Niclas Melander som är enhetschef på Miva.

Att förbudet hävs innebär att man återigen får använda dricksvattnet utan några restriktioner, men Miva vill ända tipsa om att det går att hushålla med vattnet genom smart användning.

Små förändringar som på sikt ger stor effekt. Då klaras även en längre tids torka bättre.

Tips för bättre vattenförbrukning

  • Tips hur du kan anpassa din normala vattenförbrukning
  • Det är högst förbrukning morgon och kväll, så duscha och kör tvätt- och diskmaskiner under dagtid istället om det är möjligt. En maskintvätt förbrukar cirka 50 liter vatten.
  • Duscha istället för att bada. Ta korta och snabba duschar och stäng av vattnet i duschen när du schamponerar och tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer stänger av kranen med de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Undvik att diska under rinnande vatten.
  • Kör inte disk- och tvättmaskiner förrän de är fulla.
  • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.

Trygghetsboende närmare en lösning

Nordingrå Görel Thurdin skulle vid 78 års ålder kunna ta det väldigt lugnt tillsammans med maken Ernst i idylliska Bönhamn efter en mycket framgångsrik karriär inom det...

Risk för ökad smittspridning

LÄNET Trots att smittan minskar i Västernorrland finns det en risk för en ökad smittspridning i länet. Detta enligt scenarier som tagits fram för Västernorrland.