Fredag 21 februari 2020

Nordsverige

Foto: PIXABAY

Barn utsätts för stölder i skolan

Sverige · Published jan 16, 2020 at 06:15

Jullovet är över och de flesta barn är tillbaka i skolan. Under januari förra året var enbart de polisanmälda stölderna från skolor över 600 stycken.

– Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Förutom förlusten av värdesaker kan stölder även innebära extrakostnader som till exempel låsbyte om hemnycklar försvinner.

Minska risken för stöld

  • Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan - dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
  • Lämna inte värdesaker i skolans skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet.
  • Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
  • Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
  • Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. Märk kläder med permanenta märkpennor.
  • Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Ny mässa för seniorer planeras

BOLLSTABRUK För andra gången planeras det för en seniormässa på Bollsta Folkets hus. – Första gången var så bra och det kom en hel del och därför vill göra en ny, säger...