Fredag 21 februari 2020

Nordsverige

Gillenia Trifoliata, trebladsspira. Foto: MARIA BOSTRÖM

Årets perenn utsedd

För 24:e gången presenterades Årets Perenn på Elmia garden i september i fjol, en utmärkelse som utsess av Perennagruppen.

ÅNGERMANLAND · Published jan 18, 2020 at 08:15

Årets perenn 2020 blev Gillenia Trifoliata, vanligen kallad trebladsspira.

Motiveringen lyder: “För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.”

Trebladsspiran är en vät som passar väl in i de ångermanländska trädgårdarna med sitt friska gröna bladverk som mot hösten går över till rött och guld och där blomningen ger skyar av små vita blommor som minner om små vita fjärilar svävandes över bladverket.

Våra ljusa nätter tar nämligen fram det bästa i denna väst som i likhet med många perenner växer sig fina under våra ljusa sommarnätter. Den kan odlas i hela landet.

Ny mässa för seniorer planeras

BOLLSTABRUK För andra gången planeras det för en seniormässa på Bollsta Folkets hus. – Första gången var så bra och det kom en hel del och därför vill göra en ny, säger...

Sonja lotsar till finansiering

SOLLEFTEÅ Sonja Granberg-Olofsson är ny näringslivsutvecklare i Sollefteå kommun, med ett alldeles speciellt uppdrag: – Jag ska arbeta med att hitta finansiering till företag,...