Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Allt färre begravs i kyrkan

Ångermanland · Published nov 3, 2018 at 06:15

Allt färre svenskar begravs i kyrkliga cermonier men i många norrländska kommuner är utvecklingen den motsatta – i såväl Kramfors som Sollefteå och Örnsköldsvik ökar andelen.

Men i länet finns också exempel motsatsen, i Timrå, Sundsvall och Ånge minskade andelen under samma period.

– Det är en naturlig följd av att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att vi fått ett större inslag av andra religioner bland invånarna i landet ger också ett direkt avtryck, säger Andreas Sandberg, forskare på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren. 

Begravningar

  • 66 938 personer begravdes inom Svenska kyrkan ifjol. Det är lika med 72,9 procent av alla avlidna. 
  • I Malå och Överkalix begravdes samtliga avlidna ifjol inom Svenska kyrkan. Andelen var lägst i Sundbyberg och Vaxholm med 55 procent. 
  • De som inte ingår i Svenska kyrkans siffror kan ha haft en borgerlig begravning, en begravning inom något annat trossamfund eller ingen ceremoni alls.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommuner tillsammans med åtta andra mindre kommuner...

Ny ägare till Stolt fastigheter

JUNSELE Efter tre års funderade slog Stefan Stolt till och sålde sitt bolag och hela fastighetsbeståndet i Junsele. Även Nordsverigehuset i Sollefteå ingår i beståndet och de nya...