Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Allt färre begravs i kyrkan

Ångermanland · Published nov 3, 2018 at 06:15

Allt färre svenskar begravs i kyrkliga cermonier men i många norrländska kommuner är utvecklingen den motsatta – i såväl Kramfors som Sollefteå och Örnsköldsvik ökar andelen.

Men i länet finns också exempel motsatsen, i Timrå, Sundsvall och Ånge minskade andelen under samma period.

– Det är en naturlig följd av att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att vi fått ett större inslag av andra religioner bland invånarna i landet ger också ett direkt avtryck, säger Andreas Sandberg, forskare på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren. 

Begravningar

  • 66 938 personer begravdes inom Svenska kyrkan ifjol. Det är lika med 72,9 procent av alla avlidna. 
  • I Malå och Överkalix begravdes samtliga avlidna ifjol inom Svenska kyrkan. Andelen var lägst i Sundbyberg och Vaxholm med 55 procent. 
  • De som inte ingår i Svenska kyrkans siffror kan ha haft en borgerlig begravning, en begravning inom något annat trossamfund eller ingen ceremoni alls.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...