Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Kycklingen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: PIXABAY

Äldre fick rå kyckling i matlådorna

Äldre i Sollefteå har fått kyckling som inte varit genomstekt i sina matlådor. Nu ökar beredskapen på sjukhuset för att äldre ska råka ut för campylobakter som kan ge magsjuka med kräkningar, huvudvärk och diarréer.

SOLLEFTEÅ · Published nov 6, 2019 at 10:01

Det vari lördags som Sollefteå kommun fick veta att en matlåda som delats ut till en brukare innehöll kyckling som inte var genomstekt. Alla matlådor med kycklingrätten kallades genast tillbaka och nya matlådor med en annan maträtt skickades ut.

Det var ett femtiotal brukare i Sollefteå kommun som fick kycklingrätten i lördags och ungefär femton personer kan ha ätit av den.

En handlingsplan utarbetades tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska och de brukare som åt av kycklingen får extra tillsyn så att åtgärder snabbt kan sättas in om någon skulle insjukna. Hur många av matlådorna som innehöll kyckling som inte var genomstekt är oklart.

Region Västernorrland och Sollefteå kommun ingår i en gemensam kostnämnd i Sollefteå och samverkar i kostproduktionen. Region Västernorrland är huvudman för kostnämnden och ansvarar för produktionen vid sjukhuset i Sollefteå där matlådorna tillagas.

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen och direkt efter att vi hade satt in nödvändiga åtgärder startade vi en utredning för att identifiera händelseförloppet, omfattning och brister. Tillsammans med Sollefteå kommun utreder vi händelsen skyndsamt, säger Anna Malmros, verksamhetschef Kök och restauranger Region Västernorrland.

Rå kyckling kan innehålla campylobakter som kan ge magsjuka med kräkningar, huvudvärk och diarréer. Inkubationstiden är två till fem dagar. Kycklingen som använts vid tillagningen var svensk och hade varit fryst, vilket minskar risken för infektion då campylobakter är känsliga för kyla.

Akutmottagningen vid sjukhuset i Sollefteå är informerade. De följer upp eventuella patienter med symptom på campolybact- och salmonellainfektion genom extra frågor om patienten ätit av matlådorna, detta som en del i utredningen för att fastställa omfattningen och konsekvenserna.

En konstnärlig rastplats i Nordingrå återställd

NORDINGRÅ Efter en omfattande restaurering har Anders Åbergs konstverk återinstallerats vid den natursköna rastplatsen i Järestakorsningen.

Maken gjorde dataintrång innan mordet

SOLLEFTEÅ Den man som åtalats, misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin hustru i sängen i parets bostad i Graninge, natten till den 30 januari, gjorde intrång i hustruns dator och...

VIDEO: "Inga tecken på ökning, snarare minskning"

Länet I dag onsdag höll Region Västernorrland en pressträff om bland annat smittoläget, rehabilitering efter covid-19, provtagning och sommarplanering.