Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Foto: PIXABAY

3 av 4 anhörigvårdare är kvinnor

Länet · Published mar 12, 2019 at 06:15

Förra året fick 377 västernorrlänningar närståendepenning för att vårda en nära anhörig och av dem var 72 procent kvinnor och fördelningen är densamma för Sverige i stort.

– Vi vet från forskningen att när det gäller anhörigomsorg, så gör kvinnor mer och tar ett större ansvar, säger Petra Ulmanen, forskare i socialt arbete vid Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Till skillnad från könsfördelningen på många andra områden så har den siffran varit i princip densamma i två årtionden.

– Att vårda en anhörig påverkar väldigt tydligt de här sakerna som vi är vana att se som jämställdhetsfrågor, till exempel förmågan att försörja sig, säger Petra Ulmanen.

Något som däremot ökat är antalet mottagare av närståendepenning i Sverige som gått från 7 600 personer 1999 till 17 000 personer 2018.

– Det är få som använder den här ersättningen. Den är generös i ersättningsnivåerna, men det är en kort period som man kan få den och det är väldigt få som känner till att rättigheten finns, säger Petra Ulmanen.

Närståendepenning

Om en anhörig är svårt sjuk och håller på att dö, går det att ansöka om närståendepenning från Försäkringskassan. Ersättningen betalas ut i högst 100 dagar.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...