Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Kronprinsessan Victoria charmade världsarvet

Kronprinsessan Victoria startade i september 2017 sitt projekt med att vandra genom Sveriges alla landskap och starten skedde då i det egna hertiginnedömet Västergötland. Gångna veckan var det dags för vandring i Ångermanland och i samverkan med Länsstyrelsen inbjöds allmänheten till en dagstur i Skuleskogens nationalpark.

SKULE · Published okt 11, 2018 at 11:15

Vandringen i Ångermanland var den 15:e i ordningen och drygt 150 personer var samlade vid Entré Väst, när landshövding Berit Högman hälsade Kronprinsessan och alla övriga välkomna.

Efter att Dockstaskolans elever i årskurs 5-6 berättat om landhöjningens historia med hjälp av egentillverkade modeller och Kronprinsessans förärats en specialtillverkad vandringsstav, så startade vandringen i raskt tempo.

Det blev ett långt följe i första etappen mot fäbodvallen vid Skrattabborrtjärn, under vilken Kronprinsessan visade stort intresse att lära mer och med glädje pratade med både barn och vuxna som följde med och med gänget som arbetade med naturnära jobb och byte av spångar utefter vandringsleden.

Extra kul blev det när Erik Edman med frejdigt mod gjorde en spontan intervju med henne, med en ljungriska som mikrofon. En mikrofon som sedan Kronprinsessan fick och behöll hela vandringen ut. När det långa följet närmade sig Skrattabborrtjärnen så ljöd Ulrika Bodéns kulning i luften och det blev en magisk ankomst till fäbodvallen. Där blev det rast för lunch och Ulrika berättade om fäbodlivet i skogarna förr, blandat med stämningsfull kulning och sång

Förutom Dockstaskolans mellanstadieelever fanns det fler skolbarn kom för att vandra med Kronprinsessan. Kusinerna Svea och Julia Söderström från Näske var två av dessa, som tog välförtjänt paus vid fäbodarna.

– Vi har vandrat mycket i nationalparken, berättar de två 5:e-klassarna och vi var på hugget direkt att följa med, när en av mammorna frågade.

Två andra var Felicia Glud och Elin Pettersson, som med glatt mod lite senare var på väg upp mot Slåttdalsskrevan.

– Det är en trevlig tur, säger de, men det blir mycket köer. Vilket kanske inte var så konstigt, när de flesta hängde med hela vandringen genom Slåttdalsskrevan och vidare upp på Slåttdalsberget, med dess fantastiska utsikt över världsarvet.

– Det är helt fantastiskt och en underbar natur, förtäljer Kronprinsessans under vandringens gång. Det är så vackra höstfärger, som ger naturen ett härligt djup, fortsätter hon och är mer än nöjd med sitt första besök i Skuleskogens nationalpark.

Att lyfta värdet av friluftsliv och rörelse är en viktig del i Kronprinsessans vandringar och att dagens vandring blev givande och lärorik, lyfte hon även fram i sitt tacktal vid slutmålet vid Entré Syd. Kronprinsessan fängslades av Höga Kustens vackra natur och hennes medvandrare gjorde sammalunda av hennes glädje och spontanitet. Dessutom visade sig Kronprinsessan vara alldeles charmerande lättsam, vilket kanske inte den en mil långa vandringen riktigt var.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...