Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND

Västernorrland inför lokala rekommendationer

Med start på måndag 12 april börjar regionala rekommendationer med anledning av pandemin att gälla i Västernorrland.

LÄNET · Published apr 9, 2021 at 08:21

Dels handlar det om att munskydd bör användas i kollektivtrafiken och i offentliga inomhusmiljöer där det finns risk för trängsel, det kan till exempel handla om butiker, apotek, bensinstationer eller frisersalonger.

Dessutom avråds från onödiga resor i och utanför länet medan nödvändiga resor ska göras så smittsäkert som möjligt.

– Smittspridningstakten av coronaviruset i Västernorrland är en av de högsta i landet. Vi har sett en ökning på 25 procent eller mer de senaste veckorna. Vi inför därför nu dessa rekommendationer för att försöka bromsa spridningen av viruset, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Han understryker också vikten av att följa de nationella råden från Folkhälsomyndigheten:

– Sjukvården kan inte ta hand om för många svårt sjuka samtidigt och det är allas ansvar att hjälpa till att hålla nere smittspridningen. Det är lika viktigt som tidigare att alla fortsätter följa Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd. Våra regionala tillägg är ett komplement för att ytterligare bromsa smittan.

Länets regionala rekommendationer

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.
Fler nyheter från Ångermanland

Vuxenpsyk i Ö-vik läggs ned

ÖRNSKÖLDSVIK Återremissen kunde inte påverka. Nu läggs vuxenpsykiatriska avdelningen i Örnsköldsvik ned. Detta trots ett kraftigt motstånd från oppositionen.

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Matcher för unga i länet tidigast i juni

LÄNET Trots regeringens besked i dag om planerade lättningar av restriktionerna från 1 juni, så blir det i Västernorrland aktuellt med tävlingar för barn och unga tidigast efter 4 juni.

100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången

Sverige Beslutet togs förvisso 1919, men det var först 1921 som det praktiskt kunde användas. Därför firar demokratin och kvinnliga rösträtten 100 år i år. Ett beslut som...
Sport