Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND

Västernorrland inför lokala rekommendationer

Med start på måndag 12 april börjar regionala rekommendationer med anledning av pandemin att gälla i Västernorrland.

LÄNET · Published apr 9, 2021 at 08:21

Dels handlar det om att munskydd bör användas i kollektivtrafiken och i offentliga inomhusmiljöer där det finns risk för trängsel, det kan till exempel handla om butiker, apotek, bensinstationer eller frisersalonger.

Dessutom avråds från onödiga resor i och utanför länet medan nödvändiga resor ska göras så smittsäkert som möjligt.

– Smittspridningstakten av coronaviruset i Västernorrland är en av de högsta i landet. Vi har sett en ökning på 25 procent eller mer de senaste veckorna. Vi inför därför nu dessa rekommendationer för att försöka bromsa spridningen av viruset, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Han understryker också vikten av att följa de nationella råden från Folkhälsomyndigheten:

– Sjukvården kan inte ta hand om för många svårt sjuka samtidigt och det är allas ansvar att hjälpa till att hålla nere smittspridningen. Det är lika viktigt som tidigare att alla fortsätter följa Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd. Våra regionala tillägg är ett komplement för att ytterligare bromsa smittan.

Länets regionala rekommendationer

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.
Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Vill ge trygghet även till de långtidsarbetslösa

LÄNET Nu kräver de stora fackliga organisationerna krafttag mot långtidsarbetslösheten. Man anser att allt för många går arbetslösa ett år eller längre. Något som inte är bra för...
Sport