Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Jakthundar är friska hundraser, men det finns ändå skaderisker för dem, särskilt under jakt. Foto: MARIA BOSTRÖM

Värna din jakthund

Älgjakten drar igång efter uppehållet i norr. Det är också i samband med jakt som skaderisken ökar markant för jakthundarna.

ÅNGERMANLAND · Published okt 10, 2018 at 18:15

Med mer än 90 olika jakthundsraser, varav nio räknas som svenska och därtill elva olika typer av jakthundar är det tydligt att jakt är ett stort intresse i Sverige.

Statistiskt sett är också jakthundar friskare än andra raser. Det i sig är dock ingen garanti för att inte jakthundar kan råka ut för andra typer av skador.

Vanligast skadorna för jakthundar är sår och stickskador från grenar och buskar, muskelsträckningar, trafikskador om hunden korsar en väg och inte minst sparkar från älg, bett från grävling samt skador från vildsvinsbetar.

– Man kan jämföra hundens uppgift under jakt med ett maratonlopp för oss människor. En sån utmaning utsätter sig ingen för utan att vara vältränad. Samma sak gäller jakthundar, menar Odd Einar Bruem, Svedeas djurförsäkringar.

– Inför jaktsäsongen är det viktigt att hunden är uthållig och frisk för att minska risken för skador, fortsätter han.

En hund som inte är vältränad löper dessutom större risk för att råka ut för en trafikolycka.

En trött hund tenderar att i större utsträckning att söka sig till lättmanövrerad terräng och riskerar därmed att börja röra sig utmed en väg.

Det finns därmed goda orsaker att förbereda hunden inför jakten. Till att börja med måste den vara vältränad och ska därmed tränas hela året. Genom att ha en GPS-sändare på hunden när den "arbetar" har hundföraren goda möjligheter att följa hunden och även avläsa om hunden börjar vara trött eller få märkligt rörelsemönster.

Olika raser har olika styrkor och svagheter. Där kan veterinärer och rasklubbar såväl som jaktforum vara till en god hjälp för att få veta vad man ska uppmärksamma som kan vara rastypiskt.

Kom också ihåg att följa upp din hund noggrannt efter jaktdagens slut. Det är lätt att missa småskador som skulle kunna leda till stora problem om de inte sköts rätt.

Absolut största faran för hundar, statistiskt sett, är just trafiken där lösspringande hundar löper allra högst risk att skadas eller dödas.

Sårskador är därefter någonting som ökar och hänger samman med den ökande vildssvinsstammen.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...