Måndag 12 april 2021

Nordsverige

Vaccinsamordnare Karin Sellgren berättar att vaccineringen går framåt trots bristen på vaccin. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND/ANNELI JERNBERG

Senare vaccinleveranser till norra Sverige

Vaccineringen skulle gå ännu fortare i Västernorrland om man fått vaccin lika snabbt som i södra Sverige. Det säger vaccinsamordnare Karin Sellgren.

LÄNET · Published mar 24, 2021 at 14:30

– Vi får vaccin senare än södra Sverige på grund av längre transporter, säger Karin Sellegren.

Även om det handlar om ett par dagar kan det påverka.

– Inte minst under påskhelgen då vi får vaccin på skärtorsdagen medan andra kan få sitt vaccin på måndagen eller tisdagen, säger Karin Sellgren.

Ändå ligger Västernorrland rätt bra till, enligt Sellgren om man jämför med andra regioner. Länet har nu vaccinerat drygt 41 000 doser. Cirka 12 000 personer har fått båda doserna och är färdigvaccinerade.

Det stora problemen är vaccintillgången. Även om Astra Zenecas vaccin godkänns i morgon (den 25 mars) vilket det nu spekuleras om så hjälper inte det speciellt mycket.

– Vi har cirka 3 000 doser av det vaccinet i lager. Men så finns det fler doser i Sverigelagret, säger Karin Sellgren.

Enligt smittskyddsläkare Hans Boman stiger smittspridningen inte minst i Örnsköldsvik, som hade ungefär hälften av alla nya fall i länet under förra veckan.

Förra veckan var det 640 nya fall i länet jämfört med knappt 400 fall vecka tio så det går tydligt uppåt.

– De många fallen i Örnsköldsvik kan bero på närheten till Västerbotten där man haft en större smittsdpridning än i Västernorrland, säger Hans Boman.

Däremot har inte sportlovet påverkat smittspridningen i något större hänseende, enligt Boman.

Prognoserna talar, enligt Boman, en en ytterligare ökning i några veckor med en topp under senare delen av april.

Ökningen sker nu i alla åldersgrupper förutom de allra äldsta så vaccineringen har, enligt Boman, haft en effekt,.

Det är viktigt att vaccinera sig, anser Maria Alsén Lindström. Hon är familjeläkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Region Västernorrland. Nu arbetar hon också i den medicinska gruppen i vaccinationsprojektet för covid-19.

– Det finns ett gammalt uttryck som lyder ”boten får inte vara värre än soten”. Det betyder att en behandling mot en sjukdom inte får vara värre än den skada som sjukdomen ger. För varje läkemedel måste en bedömning göras om nyttan överväger riskerna, säger Maria Alsén Lindström.

Viljan att acceptera biverkningar ökar vid läkemedel som förväntas bota eller förlänga livet på någon med en livshotande sjukdom.

– Till exempel för cytostatika, cellgifter vid cancerbehandling som ofta allvarliga biverkningar. Dessa biverkningar skulle aldrig godkännas för ett läkemedel mot högt blodtryck eller diabetes hos personer som i övrigt mår bra, men vid en livshotande cancerbehandling kan cellgifter vara räddningen och då går det att leva med riskerna för biverkningar.

Vaccin är intressant, enligt Maria Alsén Lindström, eftersom det botar redan innan du har fått en sjukdom genom att få kroppen ett tillverka ett eget skydd mot sjukdomen.

– Samtidigt innebär det att vi ger vaccin till personer som är friska och som vi inte vet om de kommer att drabbas av sjukdomen. Det gör att viljan att acceptera allvarliga biverkningar är mycket låg, även när vacciner skyddar mot dödlig sjukdom.

– Biverkningar brukas delas in i två grupper. Den första gruppen är de vanliga reaktioner vi på förhand kan räkna ut att ett vaccin eller läkemedel kommer ge utifrån hur det fungerar. Det är inget konstigt att alla vacciner vi har mot covid-19 kan ge feber, frossa och huvudvärk. Vaccinet ger symptom som liknar en covidinfektion, eftersom immunförsvaret aktiverats av vaccinet, säger Maria Alsén Lindström.

Samtidigt vaccineras många människor utan att reagera, men de får ändå ett bra skydd mot sjukdom. Vem som får reaktioner vet vi inte i förväg, men yngre personer har ofta ett piggare immunförsvar än äldre och får därför mer reaktioner.

Den andra gruppen biverkningar är de ovanliga som inte stämmer överens med vad som kan räknas ut i förväg. Ofta behöver många miljoner doser ha getts av ett vaccin för att det ska gå att upptäcka och förstå sambandet med ovanliga händelser.

– Det som gjorde att Astra Zenecas vaccin pausades var upptäckten att ett tjugotal personer med allvarlig blödning i kombination med blodpropp och låga blodplättar skulle kunna ha ett samband med vaccination. Ungefär 20 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin har getts, Maria Alsén Lindström.

Det betyder, enligt henne att om tillstånden är en biverkan, vilket ännu inte är helt klarlagt, innebär det att risken är en på en miljon doser.

– Om vi inte haft en pandemi och en massvaccinationssituation skulle det ta många år att upptäcka sambandet mellan ett vaccin och en biverkan som visar sig vid en på en miljon givna doser, hävdar Maria Alsén Lindström

De vaccin som finns idag skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död i covid-19.

– Alla godkända vacciner har gått igenom en stor säkerhetsgranskning och granskningen, säger Maria Alsén Lindström.

Fler nyheter från Ångermanland
Nordsverige rekommenderar

Överlevde trots ambulansbrist

GULSELE Tomas Enderlein, 74, i Gulsele, ett par mil från Junsele, såg döden i vitögat den 18 februari i år när han plötsligt drabbades av något som visade sig vara...