Måndag 12 april 2021

Nordsverige

Karin Sellgren är inte säker på att alla som vill hinner vaccinerade till midsommar. Foto: ANNELI JERNBERG REGION VÄSTERNORRLAND

Tveksamt om alla hinner vaccineras före midsommar

Det är tveksamt om alla hinner vaccineras mot covid-19 före midsommar. I så fall får det inte bli några ytterligare förseningar av vaccinleveranser. Samtidigt är vissa planerade operationer nu i full gång. Det framkom vid regionens presskonferens den 23 februari .

LÄNET · Published feb 23, 2021 at 16:10

– Det handlar framför allt om Astra Zenecas vaccin där den andra dosen ska ges efter tio till tolv veckor. Om vi ger en första dos strax före midsommar ska den andra dosen ges först i september, säger vaccinsamordnare Karin Sellgren.

Men har nu kommit långt med vaccineringen av de allra äldsta boenden på äldreboenden i Västernorrland. Det betyder att man nu kommer att man snart kommer att kunna vaccinera övriga prioriterade.

Man väljer att starta bland annat med de som är födda 1946 och äldre som nu kommer att få ett brev som berättar hur de ska gå tillväga när man ifrån vecka tio kan börja ta sig an denna grupp. Andra i denna prioriteringsgrupp kallas på andra sätt.

Vaccintillgången beräknas dock vara sådan att det kommer att ta tid innan hela denna grupp kan boka tid för vaccinering.

– Brevet går ut till alla i den åldersgruppen, även till de som redan har vaccinerats och dessa behöver inte ta ytterligare sprutor, säger Karin Sellgren.

Antalet patienter med covid-19 har gått ned i länet. Detta har innebär att man nu startat de planerade operationerna.

– När det gäller ortopediska operationer i Örnsköldsvik och Sollefteå pågår den nu för fullt. Däremot har man fortfarande en covidavdelning i Sundsvall vilket kan påverka, säger Anna-Lena Lundberg, områdesdirektör.

Även planerad kirurgi är igång men hon kan inte säga exakt i vilken utsträckning.

Smittskyddsläkare Hans Boman konstaterar att man har rapporterat ytterligare ett dödsfall som inträffat efter det att en patient vaccinerat. Men han tror inte att det finns några samband mellan vaccineneringen och dödsfallet

– I det första fallet är detta utrett men i det andra fallet är utredningen inte klar ännu.

Det har också inträffat andra biverkningar.

– Vi har en sex, sju fall med allvarliga allergiska reaktioner och en person som fått en hög feber efter vaccineringen, berättar han.

Detta har man dock snabbt kunnat behandla.

– Min bedömning är att det inte finns någon anledning till oro Det har varit få biverkningar med tanke på att vi redan vaccinerat närmare 17000 personer, säger han,

I planeringen av lokaler för vaccination har en del varit att det ska vara lätt att ta sig dit med ambulans för vidare transport till sjukhus eller vårdcentral om något allvarligt skulle inträffa.

Samtidig har man tänkt på att det ska vara lätt att bereda vaccinet, det ska finnas bra personalutrymmen och säkerhet så inte vaccin stjäls

Vaccinet är också känsligt och kan därför inte transporterats på dåliga vägar för då fungerar det inte så bra. Man vill också ha få personer som bereder vaccinet eftersom detta är svårt och kräver övning. Annars finns det risk att man inte får ut sex doser från flaskorna.

Fler nyheter från Ångermanland
Nordsverige rekommenderar

Överlevde trots ambulansbrist

GULSELE Tomas Enderlein, 74, i Gulsele, ett par mil från Junsele, såg döden i vitögat den 18 februari i år när han plötsligt drabbades av något som visade sig vara...