Söndag 29 november 2020

Nordsverige

Hans Boman säger att det med största sannolikhet blir nya lokala restriktioner även i Västernorrland. Foto: LENNART LUNDBERG

Tuffare restriktioner även i Västernorrland

Det blir nya skärpta corona-restriktioner även i Västernorrland. Men inte förrän nästa vecka. Det säger smittskyddsläkare Hans Boman på Region Västernorrland.
Västerbotten fick skärpta restriktioner denna vecka och nu är det Västernorrlands tur.

LÄNET · Published nov 12, 2020 at 17:20

Nordsverige har berättat om att Region Västernorrland just nu ser en kraftig uppgång av antalet covidfall. En uppgång som kommer att leda till att regionen kommer att få skärpta råd, men inte riktigt än. Detta enligt regionens smittskyddsläkare Hans Boman.

– Vi har en diskussion med Folkhälsomyndigheten och som det ser ut nu kommer ett beslut i under nästa vecka, säger han.

Det innebär att nästan alla regioner då har lokala restriktioner. Även grannlänet Gävleborg är aktuellt eftersom även där ökar smittspridningen i hög utsträckning.

Det finns dock inga uppgifter om att även Jämtland skulle vara aktuellt för utökade restriktioner. Men även i Jämtland ökar smittspridningen med fem inlagda patienter med konstaterad covid 19.

I Västernorrland visar statistiken att antalet som vårdas för covid har ökat från åtta på onsdagen till 11 på torsdagen. Ingen av dessa får intensivvård. Dödstalet ligger kvar på 138 avlidna i länet med bekräftad covid-19.

Att det dröjer beror, enligt Boman, på Folkhälsomyndighetens strategi. Folkhälsomyndigheten har, enligt Boman, en strategi där den tar några regioner åt gången och går efter hur smittspridningsläget ser ut.

– De som är hårdast drabbade har man tagit först och sedan de andra efter hand, och det följer vi. Jag tror det är bra att göra så. Man ska inte göra det för tidigt.

Han berättar att Västernorrland har en snabb smittspridning med snabbt ökande antal fall och vi får förvänta oss att det kommer att fortsätta att öka under de kommande veckorna.

– Fortfarande är belastningen på sjukhusen långt under vad den var i våras. Men ju större smittspridningen blir desto större sannolikhet att den når riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka. Det är därför oerhört viktigt att vi fortsätter att följa de allmänna råden, säger Hans Boman..

Fler nyheter från Ångermanland

Vill öka avgift för ersättningskort med 200 procent

ÖRNSKÖLDSVIK Sedan 2016 har barn och ungdomar i Örnsköldsviks kommun fått ett gratis ungdomskort för bussresor. Nu vill kommunen höja kostnaden för ersättningskort när ett kort...

Upprörs över höjd kyrkoskatt

KRAMFORS Kyrkoavgiften höjs i Kramfors pastorat. Och detta bara dagar efter sista dagen för utträde ur Svenska kyrkan, vilket upprör Per-Henrik Bodin, medlem i Styrnäs församling.
Nordsverige rekommenderar

City blir Hotel Sollefteå

SOLLEFTEÅ City Hotel i centrala Sollefteå byter i december namn till Hotel Sollefteå - för att profilera orten mer. – City Hotel kan finnas överallt, men nu ändrar vi till Hotel...