Måndag 10 augusti 2020

Nordsverige

Den som är påväg att ge sig ut i skogen borde ta med sig vatten och något att äta. Foto: ARKIV

Tappa inte bort dig i bärskogen

Under sensommaren och hösten anmäls många försvunna personer. Det handlar ofta om människor som går vilse när de är ute och plockar bär eller svamp.

Länet · Published aug 16, 2019 at 10:15

Senast i förra veckan gjordes ett stort sökpådrag i Uppsala kommun sen skådespelerskan Claire Wikholm hade gått vilse medan hon plockade svamp. Hon blev kvar ute i skogen i 19 timmar.

Det är polisens ansvar att anordna eftersökningar när människor försvinner ute i skogen och ser att många går vilse och försvinner i skogen just under sensommar och höst.

De flesta som försviner hittas efter kortare eller längre sökinsatser, men polisen uppmanar alla att försöka minska risken för att gå vilse.

Det är bra att ta med sig vatten och något att äta, ifall du skulle bli ute längre än du förväntar dig och för att kunna hålla energin och vätskebalansen på topp.

Gå helst inte ut ensam, men om du ändå ska göra det är det viktigt att berätta för någon var du går och hur länge du ska vara borta.

Ta med dig en fulladdad mobil och om möjligt en powerbank där du kan ladda mobilen utan eluttag.

Tänk på att det inte alltid finns täckning i skogen och om du tänker gå långt i fjällen så bör du ta med karta och kompass.

Visselpipa och ficklampa är bra att ha för att kunna skicka signaler längre än din röst nåt.

Dessutom är det bra att ha färgglada kläder eller reflexväst för att göra det enkelt för andra att se och känna igen dig om du skulle gå vilse. Se också till att kläderna är anpassade efter vädret så att du kan hålla dig varm.

Om du känner att du inte hittar tillbaka är det viktigt att du larmar och inte väntar med det tills du hinner bli trött eller kall.

Då ska du hålla dig till en högt belägen eller öppen plats. Detta gör både att du blir lättare att se och att polisen kanske kan hitta dig med helikopter.

Om du hittar en väg eller skogsväg ska du hålla dig till den och antingen stå still eller gå åt ett av hållen.

Lyssna efter ljud från polissirener eller människor, och hör du något ska du gå i den riktningen.

Anhöriga som vet med sig att någon är själv ute i skogen ska också vara på sin vakt om det verkar ha gått lång tid sen någon skulle ha kommit tillbaka. De ska inte vänta för länge med att larma.

Ikonisk bro blir ett turistnav

NYADAL Ziplinebana under Högakustenbron och en glasad hiss upp till pylonens topp är bara några exempel på idéer hotellägaren Mats Löfroth vill genomföra i Nyadal. I höst drar en...

Protester mot vindkraft

SOLLEFTEÅ Wpd Onshore Valberget AB och Eolus Vind AB vill uppföra 18-22 vindkraftverk på Vaberget, 15 kilometer nordväst om Sollefteå. Arbetsgruppen Rädda Vaberget, som av...

Bergtagen av naturen

Yttered-Gallsätter Vikten av ett handskrivet brev ska inte underskattas. Det fick landshövding Berit Högman att i eget gemak ta bilen till Sven Sjölanders handikappvänliga berg...