Måndag 27 januari 2020

Nordsverige

Jul ger gåvor. Foto: PRESSBILD

Svenskarna mer givmilda när julen närmar sig

Vanligtvis kanske pengar väcker mer av habegär. Men när vinterkylan sveper in och julen börjar nalka sig, då ökar svenskarnas givmildhet. Det har inneburit att julen är en viktig tid för många välgörenhetsorganisationer.

LÄNET · Published dec 5, 2019 at 06:15

Psykologiska experiment har visat att pengar gör människor mer egoistiska och mindre samarbetsvilliga. Om den inte är nära jul vill säga. Då finns det ett kulturellt fokus på givande, vilket gör att givmildheten ökar.

Att ge en gåva till välgörenhet direkt, eller att som företag skänka pengar till en eller flera välgörenhetsorganisationen har ökat i omfattning och ger även en bild av samhällsengagemang. Även bland privatpersoner ökar givmildheten.

För flera av välgörenhetsorganisationerna kommer en betydande del av hjälpresurserna in just kring jul.

Enligt Välgörenhetsbarometern, en undersökning som görs av Örebroföretagen AQ Analys och Pennybridge, är det tveklöst så att givmildheten ökar vid juletid.

– Det kommer med årstiden, konstaterar Kristina Nilsson, AQ Analys.

Någon eventuell förändring i svenskarnas givmildhet visas i sådana fall i årets Välgerenhetsbarometer som väntas publiceras kring Lucia.

– Där ser vi om trenden fortsätter eller ej!

Fjoårets resultat var dock entydigt, insamlingsintäkterna från allmänheten ökar kring jul. Ryktet avgör vilken välgörenhetsorganisation man väljer.

Den här årstiden när julen som nalkar sig blir människorna mer generösa!

Juridisk hjälp till Arne Gavelin

SELTJÄRN Centrum för rättvisa utreder nu om Arne Gavelins upplevelse av förvaltarskap är ett lämpligt fall för dem att driva vidare. – Vi är ju en stiftelse som hjälper enskilda...

Patric uppmärksammas för sitt ideella arbete

BJÄRTRÅ Eldsjälen Patric Svanholm från Bjärtrå IS är nominerad till ett ärofyllt stipendium för sitt arbete med att integrera nyanlända. Bakom stipendiet står stiftelsen Sverige...

Per skapar med trä och skrift

BÄCK Under större delen av sitt yrkesverksamma liv har Per Larsmark i Bäck varit präst. Nu är han pensionär, men hoppar in ibland som präst när och där han behövs. Men mest ägnar...