Torsdag 4 juni 2020

Nordsverige

Västernorrland har nu nått en platåfas när det gäller coronaläget enligt företrädare för region Västernorrland Foto: PIXABAY

Stor del avlider i respirator

Vissa patienter som skulle ha fått intensivvård i respirator för andra andra sjukdomar får det inte för covid-19. Anledningen är att covid-19-patienter ofta har en längre vårdtid i respirator vilket kroppen tar mer stryk av. Det framkom på en presskonferens som region Västernorrland höll på onsdagsaeftermiddagen.

LÄNET · Published maj 6, 2020 at 15:00

Vissa patienter bedöms inte klara av en behandling i respirator

– För många andra sjukdomar handlar det om kanske två eller tre dagar i respirator. Men för covid-19-patienter kan det handla om två veckor. Och för vissa patienter gör därför vård i respirator inte nytta jämfört med riskerna av behandlingen, säger Tobias Bergman, specialistläkare i anestesi och intensivvård.

Men det handlar inte kriterier som till exempel ålder utan alla bedömningar görs individuellt och man tittar bland annat på bakomliggande sjukdomar.

Han berättar också att mellan hälften och en fjärdedel av de som hamnar i respirator avlider.

Antalet bekräftade fall i Västernorrland har nu nått till 288. 33 vårdas på sjukhus varav nio inom intensivvården. Antalet konstaterade avlidna av covid-19 i Västernorrland är nu uppe i 46 personer. En fler än på tisdagen.

– Vi upplever att de beräkningar som hittills gjort av folkhälsomyndigheten inte riktigt stämt. Vi tycks nu ha nått till en platåfas, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, som väntar på en ny prognos om vad som gäller för Västernorrland.

Tvärt emot vad som man tidigare sagts så vårdas covid-patienter i intensivvård på länets all tre sjukhus. Något som är bra, enligt Tobias Bergman, bland annat för att man bättre kan använda regionens resurser och slipper långa transporter av patienter.

För tillfället är belastningen inte extremt hög på intensivvården i länet.

–Samma läge var det för ett par veckor sedan. Och då kom fem patienter ungefär samtidigt och läget förändrades rejält, säger han.

Så man vet inte om denna lite lägre belastning bara är tillfällig.

Mycket planerad vård får nu vänta. Men det finns enligt Anders Sylvan, tillförordnad regiondirektör, möjlighet att man inom kort kan komma igång med planerade operationer där risken för att patienterna hamnar i intensivvård efter ingreppet är mycket litet.

Det handlar om till exempel starrroperationer och så småningom andra operationer som görs där inläggning normalt inte krävs.

Vandring med dialog på Hornöberget

NYADAL. NYADAL. När Lilla Höga Kusten-leden invigs den 4 juni passar Kramfors kommun på att arrangera en vandringsdialog. Deltagarna kan välja vandringssällskap med en politiker eller...

Vårdpersonal i Sollefteå belönas med gåva

SOLLEFTEÅ Sollefteås kommunanställda har lägst snittlön i länet - men nu får personal inom vård och omsorg en gåva värd 500 kronor per månadsanställd, efter beslut i...

Fritt att resa inom Sverige – om man följer restriktionerna

SVERIGE Det är fritt att resa inom landet från den 13 juni, om man är symptomfri och följer övriga restriktioner som fortfarande gäller. Det meddelade statsminister Stefan...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport