Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

Västernorrland har nu nått en platåfas när det gäller coronaläget enligt företrädare för region Västernorrland Foto: PIXABAY

Stor del avlider i respirator

Vissa patienter som skulle ha fått intensivvård i respirator för andra andra sjukdomar får det inte för covid-19. Anledningen är att covid-19-patienter ofta har en längre vårdtid i respirator vilket kroppen tar mer stryk av. Det framkom på en presskonferens som region Västernorrland höll på onsdagsaeftermiddagen.

LÄNET · Published maj 6, 2020 at 15:00

Vissa patienter bedöms inte klara av en behandling i respirator

– För många andra sjukdomar handlar det om kanske två eller tre dagar i respirator. Men för covid-19-patienter kan det handla om två veckor. Och för vissa patienter gör därför vård i respirator inte nytta jämfört med riskerna av behandlingen, säger Tobias Bergman, specialistläkare i anestesi och intensivvård.

Men det handlar inte kriterier som till exempel ålder utan alla bedömningar görs individuellt och man tittar bland annat på bakomliggande sjukdomar.

Han berättar också att mellan hälften och en fjärdedel av de som hamnar i respirator avlider.

Antalet bekräftade fall i Västernorrland har nu nått till 288. 33 vårdas på sjukhus varav nio inom intensivvården. Antalet konstaterade avlidna av covid-19 i Västernorrland är nu uppe i 46 personer. En fler än på tisdagen.

– Vi upplever att de beräkningar som hittills gjort av folkhälsomyndigheten inte riktigt stämt. Vi tycks nu ha nått till en platåfas, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, som väntar på en ny prognos om vad som gäller för Västernorrland.

Tvärt emot vad som man tidigare sagts så vårdas covid-patienter i intensivvård på länets all tre sjukhus. Något som är bra, enligt Tobias Bergman, bland annat för att man bättre kan använda regionens resurser och slipper långa transporter av patienter.

För tillfället är belastningen inte extremt hög på intensivvården i länet.

–Samma läge var det för ett par veckor sedan. Och då kom fem patienter ungefär samtidigt och läget förändrades rejält, säger han.

Så man vet inte om denna lite lägre belastning bara är tillfällig.

Mycket planerad vård får nu vänta. Men det finns enligt Anders Sylvan, tillförordnad regiondirektör, möjlighet att man inom kort kan komma igång med planerade operationer där risken för att patienterna hamnar i intensivvård efter ingreppet är mycket litet.

Det handlar om till exempel starrroperationer och så småningom andra operationer som görs där inläggning normalt inte krävs.

Fler nyheter från Ångermanland

Vuxenpsyk i Ö-vik läggs ned

ÖRNSKÖLDSVIK Återremissen kunde inte påverka. Nu läggs vuxenpsykiatriska avdelningen i Örnsköldsvik ned. Detta trots ett kraftigt motstånd från oppositionen.

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Matcher för unga i länet tidigast i juni

LÄNET Trots regeringens besked i dag om planerade lättningar av restriktionerna från 1 juni, så blir det i Västernorrland aktuellt med tävlingar för barn och unga tidigast efter 4 juni.

100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången

Sverige Beslutet togs förvisso 1919, men det var först 1921 som det praktiskt kunde användas. Därför firar demokratin och kvinnliga rösträtten 100 år i år. Ett beslut som...
Sport