Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Smittskyddsläkare Hans Boman. Foto: ARKIV

Smittspridningen i länet planar ut

Ökningen av smittspridningen i Västernorrland ser ut att ha upphört – men någon nedgång är det inte heller frågan om ännu.

LÄNET · Published feb 18, 2021 at 08:29

– Just nu verkar det som att det står och väger. Det har legat på omkring 500 smittade per vecka den senaste månaden med lite naturliga variationer upp och ner. Vi verkar vara i en platåfas och det är svårt att säga åt vilket håll det kommer att gå, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Det finns flera saker som talar för att smittspridningen kan ta ny fart, som att luftfuktigheten så här års gynnar luftvägsvirus och att sportlovsresenärer kan sprida smittan.

– Det är helt avgörande att vi följer rekommendationerna om vi ska kunna hålla nere smittspridningen: Håll avstånd, undvik trängsel, stanna hemma vid symtom, provta dig och tvätta händerna ofta och noggrant. Om vi alla tar vårt ansvar för detta så har vi en chans att slippa den tredje våg som vi nu ser tecken på i flera regioner, säger Hans Boman.

Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Vill ge trygghet även till de långtidsarbetslösa

LÄNET Nu kräver de stora fackliga organisationerna krafttag mot långtidsarbetslösheten. Man anser att allt för många går arbetslösa ett år eller längre. Något som inte är bra för...
Sport