Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Skogshildas gjorde SM-succé

Tillsammans med Skåne blev det storslam för Västernorrland i SM i Mathantverk. Och allra bäst gick det för Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café som fick ett antal medaljer varav flera i den ädlaste valören.

LÄNET · Published nov 5, 2018 at 11:15

På torsdagen presenterades resultatet av årets öppna SM i Mathantverk. Hela 19 olika jurygrupper bedömde över 450 produkter. Prisutdelningen ägde rum i Malmö Slagthus.

– Det är roligt att se medaljerna fördelas över Sverige och att de både går till erfarna och till nya mathantverkare, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.

Tävlingen är dessutom en som unik möjlighet för alla deltagare att få sina produkter bedömda av kunniga jurygrupper. SM i Mathantverk har ökat till 49 klasser och arrangerades i år i Skåne och var fjärde tävlande kom från Skåne som också tog flest medaljer. På andra plats i medaljligan kom Västernorrland. Eftersom det är öppna SM i Mathantverk tillåts även företag från andra länder tävla och danska företag bärgade fyra guld.

Storslamblev det för bagarna Sara på Solhaga, Skogs-Hildas och Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri. Ingrid Ölund från Skogs-Hildas Bageri och Café i Ullånger vann guld i klasserna hårt tunnbröd och mjukt tunnbröd. Guldet i den mjuka tunnbrödsklassen är hennes elfte. Lyckosamt blev det också i den återinförda småkaksklassen. Skogs-Hildas Jitterbugg tog silver och Solhagas Kolasnitt tog brons. Klassen vanns av Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri i Blekinge.

– Otroligt roligt måste jag säga men jobbigt att inte kunna vara på plats, tycker Ingrid Ölund.

Därför skickade hon sina bakverk via expressbud. Ett beslut som kunde ställt till det ordentligt. Paketet tappades bort och flyg ställdes in. Nervpersen fick henne nästan att bryta samman men paketet hittades i sista stund och föll bedömarna i smaken. Något hon distansfirade hemma i Ullånger med en kopp kaffe och Jitterbuggkaka.

Det nystartade Team Mejeri AB/Frägsta mejeri i Hudiksvall, delade guldet med sig själva i klassen Övrig ost med sin Mozzarella Fior di Latte och sin Ricotta. Ett mikromejeri i Hudiksvall som startade så sent som på försommaren 2018. Mittskafferi tog guld i klassisk marmelad och Gårdsbutiken Höga Kusten tog silver i klassen saft.

Resultat från Västernorrland

  • Hårt bröd Brons till Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café
  • Hårt tunnbröd Guld till Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Cafe
  • Mjukt tunnbröd Guld till Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Cafe
  • Småkakor Silver till till Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Cafe
  • Klassisk marmelad Guld till Mitt skafferi
  • Saft Silver till Gårdsbutiken Höga Kusten
  • Övrig ost Både guld och silver till Team Mejeri AB/ Frägsta Mejeri ​(Tävlade med två olika ostar) (Bolaget ligger i Västernorrland även om osten görs i Gävleborg).

Arrangören Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005 och har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk.

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommuner tillsammans med åtta andra mindre kommuner...

Ny ägare till Stolt fastigheter

JUNSELE Efter tre års funderade slog Stefan Stolt till och sålde sitt bolag och hela fastighetsbeståndet i Junsele. Även Nordsverigehuset i Sollefteå ingår i beståndet och de nya...