Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

"Vi behöver alla hjälpas åt för att minska den stora smittspridning vi har i länet", säger smittskyddsläkare Hans Boman Foto: ARKIV

Skärpta rekommendationer i Västernorrland

Nu utvidgas de regionala rekommendationerna med anledning av att smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög.
– Vi behöver få ned smittspridningstakten. Jag uppmanar alla att ta råd och rekommendationer på största allvar. Sjukvården måste få möjlighet att mäkta med att ta hand om de som blir svårt sjuka, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

LÄNET · Published apr 29, 2021 at 11:52

Fler och skärpta rekommendationer. Det införs nu på fredag och kommer att gälla till och med den 23:e maj.

Därmed införs följande rekommendationer:

  • Allmänheten uppmanas att begränsa sociala kontakter och inte träffa andra än dem man bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.
  • Den som arbetar i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träning i grupp (tre personer eller fler) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Sedan tidigare gäller även följande rekommendationer i länet, rekommendationer som även de nu förlängs till 23:e maj.

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

De regionala rekommendationerna är tillägg till Folkhälsomyndighetens nationella råd. Att arbeta hemifrån om det är möjligt, stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra människor är lika viktigt som tidigare. 

Råd och rekommendationer gäller alla i Västernorrland, även de som haft covid-19 och/eller är vaccinerade.  

– Sjukvården måste få möjlighet att mäkta med att ta hand om de som blir svårt sjuka, säger Hans Boman.

– Nu kommer valborgsmässoafton och jag vill understryka att du även då bara bör träffa dem i ditt hushåll för att skydda dig själv och andra från covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska den stora smittspridning vi har i länet.    

Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Vill ge trygghet även till de långtidsarbetslösa

LÄNET Nu kräver de stora fackliga organisationerna krafttag mot långtidsarbetslösheten. Man anser att allt för många går arbetslösa ett år eller längre. Något som inte är bra för...
Sport