Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

"Vi behöver alla hjälpas åt för att minska den stora smittspridning vi har i länet", säger smittskyddsläkare Hans Boman Foto: ARKIV

Skärpta rekommendationer i Västernorrland

Nu utvidgas de regionala rekommendationerna med anledning av att smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög.
– Vi behöver få ned smittspridningstakten. Jag uppmanar alla att ta råd och rekommendationer på största allvar. Sjukvården måste få möjlighet att mäkta med att ta hand om de som blir svårt sjuka, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

LÄNET · Published apr 29, 2021 at 11:52

Fler och skärpta rekommendationer. Det införs nu på fredag och kommer att gälla till och med den 23:e maj.

Därmed införs följande rekommendationer:

  • Allmänheten uppmanas att begränsa sociala kontakter och inte träffa andra än dem man bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.
  • Den som arbetar i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träning i grupp (tre personer eller fler) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Sedan tidigare gäller även följande rekommendationer i länet, rekommendationer som även de nu förlängs till 23:e maj.

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

De regionala rekommendationerna är tillägg till Folkhälsomyndighetens nationella råd. Att arbeta hemifrån om det är möjligt, stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra människor är lika viktigt som tidigare. 

Råd och rekommendationer gäller alla i Västernorrland, även de som haft covid-19 och/eller är vaccinerade.  

– Sjukvården måste få möjlighet att mäkta med att ta hand om de som blir svårt sjuka, säger Hans Boman.

– Nu kommer valborgsmässoafton och jag vill understryka att du även då bara bör träffa dem i ditt hushåll för att skydda dig själv och andra från covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska den stora smittspridning vi har i länet.    

Fler nyheter från Ångermanland

Vuxenpsyk i Ö-vik läggs ned

ÖRNSKÖLDSVIK Återremissen kunde inte påverka. Nu läggs vuxenpsykiatriska avdelningen i Örnsköldsvik ned. Detta trots ett kraftigt motstånd från oppositionen.

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Matcher för unga i länet tidigast i juni

LÄNET Trots regeringens besked i dag om planerade lättningar av restriktionerna från 1 juni, så blir det i Västernorrland aktuellt med tävlingar för barn och unga tidigast efter 4 juni.

100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången

Sverige Beslutet togs förvisso 1919, men det var först 1921 som det praktiskt kunde användas. Därför firar demokratin och kvinnliga rösträtten 100 år i år. Ett beslut som...
Sport