Torsdag 4 juni 2020

Nordsverige

Så många smittade i varje länskommun

Kramfors är den kommun i Ångermanland som är värst drabbad av Corona. Det visar ny statistik från region Västernorrland och en anledning är att i Kramfors har sjukdomen fått fäste inom äldreomsorgen.

KRAMFORS/ÅNGERMANLAND · Published maj 11, 2020 at 21:40

I Västernorrland är det bara den betydligt större kommunen Sundsvall som fått fler kända fall än Kramfors.

Kramfors har cirka 50 procent fler bekräftade fall än i Sollefteå och nästan dubbelt dubbelt så många som i Sollefteå.

Vecka 19 analyserades 555 prover, varav 69 personer hade covid-19. Totalt antal prov som har analyserats för covid-19 i Västernorrland till och med vecka 19 är 2488. 

Nu redovisar regionen för första gången siffror på kommunnivå. Tidigare har smittskyddsläkare ansett att det funnits för få fall och därför kan sådan statistik vara utpekande.

Siffrorna visar att Kramfors haft 64 bekräftade fall, Sollefteå 44, Örnsköldsvik 38 och Härnösand 35. Sundsvall har haft 104 fall och Timrå 47. För Ånge redovisar man ingen siffror men konstaterar att det handlar om förre än tio fall.

Siffrorna visar på kommunnivå antalet personer som konstaterats ha covid-19 efter provtagning. Det är framför allt personer i behov av sjukhusvård, personer som insjuknat på särskilda boenden samt vård- och omsorgspersonal som provtagits

Det nya coronaviruset förekommer i samtliga kommuner i Västernorrland

– Bedömningen är att vi har samhällsspridning i vårt län, konstaterar smittskyddslkäkare Hans Boman.

Siffrorna visar på kommunnivå antalet personer som konstaterats ha covid-19 efter provtagning. Det är framför allt personer i behov av sjukhusvård, personer som insjuknat på särskilda boenden samt vård- och omsorgspersonal som provtagits och finns med i statistiken nedan.

– Det nya coronaviruset förekommer i samtliga kommuner i Västernorrland, konstaterar Hans Boman.

Foto: RVN

Fakta om beredskapen

Region Västernorrland samverkar med bland annat Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Länsstyrelsen i Västernorrland, kommuner och andra vårdgivare för att minska smittspridningen och anpassa verksamheterna så att beredskap finns för ett stort antal insjuknade i covid-19.

Region Västernorrland tar bland annat fram riktlinjer och rutiner för skyddsutrustning och provtagning av prioriterade grupper vid misstanke om covid-19.Regionenhar också anpassat sina verksamheter så att man på ett säkert sätt ska kunna ta hand om de patienter med konstaterad covid-19 som behöver sjukhusvård.

Källa region Västernorrland

Vandring med dialog på Hornöberget

NYADAL. NYADAL. När Lilla Höga Kusten-leden invigs den 4 juni passar Kramfors kommun på att arrangera en vandringsdialog. Deltagarna kan välja vandringssällskap med en politiker eller...

Vårdpersonal i Sollefteå belönas med gåva

SOLLEFTEÅ Sollefteås kommunanställda har lägst snittlön i länet - men nu får personal inom vård och omsorg en gåva värd 500 kronor per månadsanställd, efter beslut i...

Fritt att resa inom Sverige – om man följer restriktionerna

SVERIGE Det är fritt att resa inom landet från den 13 juni, om man är symptomfri och följer övriga restriktioner som fortfarande gäller. Det meddelade statsminister Stefan...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport