Söndag 24 januari 2021

Nordsverige

En person boende på ett äldreboende avled efter vaccination mot covid-19. Foto: PEXELS

Regionen anmälde misstänkt biverkan efter dödsfall

En person som fått en vaccinspruta mot covid-19 avled ett par dagar efter vaccineringen. Nu anmäler regionen detta som en misstänkt biverkan.

LÄNET · Published jan 13, 2021 at 11:47

Region Västernorrland har gjort en biverkningsrapportering till Läkemedelsverket med anledning av ett dödsfall på ett särskilt boende ett par dagar efter covid-vaccinering.

Anmälan till läkemedelsverket är, enligt regionen, en rutinåtgärd. Hälso- och sjukvården har en skyldighet att rapportera misstänkta läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket. Det gäller framför allt nya läkemedel där biverkningar fortfarande inte är helt kända och inkluderar även vacciner.

– Vi följer självklart alltid våra rutiner när det gäller att rapportera in misstänkta läkemedelsbiverkningar, vilket vi regelbundet gör. Med tanke på den oro som kan finnas kring just vaccinationer mot Covid-19 är det extra angeläget att vi är öppna med det vi kan, säger chefsläkare Thomas Bohlin på regionens hemsida.

Misstanken om symtomen som rapporterats är en läkemedelsbiverkan behöver varken vara utredd eller bekräftad. Det fall som Region Västernorrland har rapporterat gäller en äldre multisjuk person som avled några dagar efter vaccination.

Efter rapporteringen gör Läkemedelsverket en bedömning om mer information behövs kring händelsen. Rapporten skickas sedan till den europeiska biverkningsdatabasen Eudra Vigilance och blir en del av underlaget för den gemensamma läkemedelsövervakningen inom EU.

Fler nyheter från Ångermanland

Via advokaten: Nej till topsning

ÖRNSKÖLDSVIK I slutet av fjolåret inlämnade överåklagare Mats Svensson en framställan om kroppsbesiktning i resningsärende. I klarspråk, en topsning av den tidigare...
Nordsverige rekommenderar

Omhäktning i mordmål

SOLLEFTEÅ På måndagen omhäktades den 47-åriga kvinna som är misstänkt för mord på en 71-årig man i en by öster om Ramsele under nyårshelgen. En 51-årig man och en 53-årig man...

Snökaoset i Ådalen

KRAMFORS Kommunerna i Ångermanland hade knappt hunnit återhämta sig efter förra veckans snöoväder innan det var dags igen. SMHI har gått ut med en klass 2-varning och under...

Jägarna i Mitt Norrland hjälper rådjuren

ÅNGERMANLAND En särskild bidragsfond med 100 000 kronor. Det avsätter nu Jägarförbundet Mitt Norrland för stödutfodring av rådjuren. Med den snömängd som kommit i Västernorrland...