Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

En skogsmulle som gillar att fiska men valde musiken som levebröd. Lördag 27 oktober drar basisten Daniel Forsberg i gång kommunens första bluesfestival på Bollsta Folkets hus. Det sker efter påtryckningar från lokala bluesentusiaster. Foto: STEFAN JOHANSSON

Premiär för högklassig bluesfestival i Bollstabruk

Förberedelserna inför Kramfors första bluesfestival är i full gång. På lördag fylls Bollsta Folkets hus med högklassig bluesmusik. Musikerna var lättövertalade.
– De gillar Bollstapubliken för att de är så positiva, säger arrangören Daniel Forsberg.

BOLLSTABRUK · Published okt 27, 2018 at 11:15

Kramfors är hemmaplan för basisten Daniel Forsberg och trumslagaren Christian Sundeqvist som arangerar den efterlängtade festivalen.

Under uppväxten formligen marinerades de i musik men lärde känna varandra först på Musikhögskolan i Piteå. Daniels pappa Ragnar var med i kultförklarade popbandet Cheppsteppers och Christians pappa Jörgen är världskänd dragspelsvirtuos.

Nu gör sönerna succé som frilansande musiker och spelar med den svenska artisteliten.

Bollsta Blues (BB) heter föreningen de håller på att starta upp.

– Avsikten är att arrangera konserter regelbundet, mellan 5-6 evenemang per år och vi satsar på högklassig musik, förklarar Daniel Forsberg ivrigt.

Festivalen är uppdelad i tre akter. Medverkar gör Blueskvintetten, Bottleneck John och Burn Out Blues så bered er på lyssnarfest.

Vad är grejen med blues?

– Den finns med i all musik på ett eller annat sätt. Det är medryckande, lättlyssnat och når en bred målgrupp.

En av favoriterna är BB King han frossade i som liten, pappas digra vinylskivesamling var ett hav av njutning. Kramfors kulturskola har ett taktfast finger med i Daniels musikkarriär. Omvittnat engagerade lärare som även deltar aktivt i kommunens rika kulturliv. Ingemar Forslund var en stor inspirationskälla och som tog med eleverna till jazzpalatset Metropol i Härnösand.

– Viktigt att uppleva lite musik när det händer. Då blir det magi.

Bluesen föddes bland fattiga svarta arbetare under början av 1900-talet i den amerikanska södern. Med tiden skulle den leda till en mängd olika stilar och spridas till Europa och Västafrika. Den är grunden till jazz, pop, hiphop, punk, reggae och många andra moderna musikstilar.

Från och med den 27 oktober kan kommunen ståta med en egen bluesscen.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...