Torsdag 25 februari 2021

Nordsverige

Åsa Bellander, regiondirektör, räknar med att tar tid innan regionen hinner ifatt med planerade operationer. Foto: RVN ARKIV

Planerade operationer skjuts

Det kommer att ta minst ett år innan region Västernorrland lyckas komma ikapp när det gäller planerade operationer. Det säger regiondirektör Åsa Bellander på regionens presskonferens som hölls på onsdagseftermiddagen den 11 februari.

LÄNET · Published feb 10, 2021 at 15:10

-Det kommer att ta minst ett år eller ännu längre innan vi är ikapp, säger Åsa Bellander.

Vaccineringen har i Västernorrland, liksom i hela landet skjutits fram på grund av vaccintillgången. Nu senast är det Moderna som inte kan leverera vad man lovat.

Därför kommer inte den så kallade fas två igång förrän i mars och de som inte har förtur kommer att få vänta till maj eller juni innan man får en möjlighet att vaccinera sig.

- Om ett par veckor så kan vaccinationen mot covid-19 starta för alla invånare som är 75 år eller äldre. Under de närmaste veckorna inleds en informationskampanj med bland annat brevutskick och tidningsannonser, berättar länets vaccinsasmordnare, Karin Sellgren .

Den första fasen av vaccinationsarbetet som omfattar alla som bor på särskilt boende för äldre och de som har hemtjänst håller nu successivt på att avslutas.

- Näst på tur att vaccineras är de som är födda 1946 eller tidigare, alltså de som är 75 år eller äldre. Åldern kommer att vara en faktor som styr ordningen inom de olika faserna, säger hon.

Tillgången på vaccin påverkar. Astra Scenecas vaccin kommer nu att i första hand användas till vårdpersonal eftersom det inte ska användas till de som är 65 år eller äldre.

Eftersom alla inte har tillgång till dator kommer Region Västernorrland att informera alla som är födda 1946 eller äldre med post. I brevet berättar man till exempel hur man går tillväga för att boka tid för sin vaccination.

Regionen erbjuder tre olika möjligheter för den här gruppen att boka tid för att alla ska kunna hitta ett sätt som passar dem: I appen Mitt Vaccin. Där behövs e-legitimation. På webbplatsen 1177.se. Där behövs inte e-legitimation och med en telefonsupport som redan är igång.

- Invånarna behöver självklart information som gör att de kan känna sig trygga i hur de ska göra för att få sin vaccination. Genom bland annat annonser i länets tidningar räknar vi med att nå ut med aktuell information till en stor del av invånarna, säger Lars-Erik Marklund, kommunikationsdirektör i Region Västernorrland

Under februari träffar ledningen för vaccinationsprojektet regionala företrädare för funktionshinderrörelsen samt pensionärsorganisationer.

Syftet är att informera om läget för vaccinationsprocessen, föra en dialog om hur regionen bäst når dessa målgrupper - men även lyssna och fånga upp deras frågor.

Smittspridningen har gått ned men ligger på en platå.

- Experternas är osäkra och vi vet inte vart det här tar vägen. Det har varit en viss nedgång av antalet sjukhusvårdade. Idag var det 46 varav sju inom intensivvården., säger smittskddsläkare Hans Boman.

Vaccinationslokaler

  • Härnösand, Närvården – norra entrén.
  • Kramfors: Kramfors, Folkets park Kupolen, Bollsta, Folkets hus, Ullånger, Centrumhuset.
  • Sollefteå: Sollefteå, Hullsta Gård. Junsele hälsocentral, Ramsele hälsocentral, Näsåker, Marcusgården.
  • Örnsköldsvik: Skyttis innebandyarena, Husum, Husumgården. Bredbyn, Olympia.
Fler nyheter från Ångermanland

Två gripna för Nätrabränderna

NÄTRA I morse brann det för nionde gången i Nätra. Men nu kanske det är slut med bränderna, Två män har nämligen gripits misstänka för bränderna i Nätraområdet. – Jag kan...

Många saknar mål för lokalt livsmedel

Kramfors En majoritet av kommunerna i Norrland har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat. Men mindre än var femte kommun har satt upp konkreta mål för hur mycket...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftmotståndare i motvind

SOLLEFTEÅ Arbetsgruppen Rädda Vaberget, som är emot vindkraftprojektet på Vaberget norr om Långsele, känner motvind. Det framgår i en skrivelse till kommunfullmäktige av gruppens...

Bankkontor stängs i Ångermanland

LÄNET Handelsbanken stänger kontor i Bredbyn och Husum under våren. Beslutet är en del i den organisationsförändring som Handelsbankens högsta ledning initierat. Vilka fler...

Mäklare ska sälja campingen

SOLLEFTEÅ Kommunen bjuder nu ut Sollefteå camping till försäljning via en fastighetsmäklare. Det 7,1 hektar stora området har redan en del intressenter. – Vi är fortfarande...

Tveksamt om alla hinner vaccineras före midsommar

LÄNET Det är tveksamt om alla hinner vaccineras mot covid-19 före midsommar. I så fall får det inte bli några ytterligare förseningar av vaccinleveranser. Samtidigt är vissa...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport