Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Österåsen byggdes från början som ett sanatorium där lungsjuka behandlades fram till 1960 och blev cirka 20 år senare ett hälsohem i dåvarande landstingets regi. Foto: LENNART LUNDBERG

Osäker framtid för Österåsen

Idag onsdag har personalen på Österåsen kallats till information om framtiden för verksamheten inom livsstilsmedicin. På torsdag har kommunledningen kallats för att informeras. Detta kan tyda på att stora förändringar är på gång vid Österåsen som ligger cirka en mil från Sollefteås tätort.

SOLLEFTEÅ · Published aug 5, 2020 at 11:10

Allt sedan förre civilminister Bo Holmberg var landstingsråd för 40 år sedan har Österåsen sysslat med livsstilsmedicin. Det har bland annat handlat om behandling av stress, viktproblem och rökavvänjning. Västernorrland var ensamma om att driva ett hälsohem i landstingsregi.

Men det visade sig att verksamheten var till god nytta, inte minst i ett län där problemen inte minst med övervikt varit historiskt högt.

Nu kan det blir stora förändringar av verksamheten. Idag onsdag klockan 13 är personalen kallad till information och sent i eftermiddag är regionledningen beredda att kommentera. Enligt uppgifter till Nordsverige kommer tjänstemännen få i uppdrag att se över verksamheten på Österåsen. Men det är ännu inte klart hur pass hårt man är beredd att gå fram.

– Vi kommer att informeras i morgon förmiddag. Österåsen är en mycket viktig verksamhet för regionen och Sollefteå, säger kommunalrådet Johan Andersson, som är bekymrad över vad som skulle kunna hända med anläggningen.

Skulle de inneliggande patienterna försvinna och livsstilsmedicin flyttas över till vård- och hälsocentraler skulle det innebära dels att behandlingsmöjligheterna försämras. Och dels riskerar de anställda på Österåsen att förlora sina arbetstillfällen.

Östetråsen har tidigare varit nedläggningshotat men det har då stoppats och verksamheten har istället utvecklats och moderniserats.

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...