Onsdag 16 oktober 2019

Nordsverige

Nya scenliga äventyr för Janne Vängman i Stigsjö

Om ett utbrott av böldpest i Stigsjö handlar bland annat årets sommarteater på Janne Vängmantorpet. Bölder kan tydligen sätta sig på de mest olämpliga ställen på kroppen och teaterstyckets upphovsman Anders Sundström har inte haft svårt att hitta komiska inslag. Glada skratt och applåder avlöste varandra.

STIGSJÖ · Published jul 4, 2019 at 06:15

Årets uppsättning spelades under tre dagar i följd i månadskiftet juni-juli.

Vädret var bra och publiktillströmningen god och välkomna slantar strömmade in i Janne Vängmansällskapets börs.

Janne Vängman spelades som vanligt av Jonny Lundin, känd politikerprofil i Härnösand. Han har växt in i rollen ytterligare sedan i fjol och gjorde ett utmärkt arbete på scenen.

En populär och årligen återkommande figur var Knöl-Ante spelad av Rudolf Sundström, som med sin kostymering och hesa röst lockade fram skratten. Någon pratade med värmländsk accent och det berodde på att när handlingen utspelade sig hade värmlänningar anlänt till området för att lära ut konsten att köra häst i timmerskogen.

Detta hände alltså i verkliga livet en gång i tiden och värmlänningarna gjorde sig kända som glada och trevliga och togs väl om hand i bygden.

Pjäsförfattaren Anders Sundström, barnbarn till Vängmanböckernas författare J.R. Sundström, står bakom de sex senaste uppsättningarna på Janne Vänmantorpet.

Kanske blir det några till. Hans inställning i den frågan speglas av pjäsens namn, ”Skål och tack.”  

–  Men blir det en till ska den heta ”Ja ä inte dö än sa Janne Vängman.” Och skulle det bli även en tredje och sista pjäs då blir rubriken ”Slut i Kapernaum sa Janne Vängman.”

Samtliga rubriker är titlar på de utgivna böckerna om Janne Vängman.

Janne Vängman hette i verkligheten Johannes Vänglund och var en skogstorpare bosatt tillsammans med hustrun Inga i Brunnebodarna. Han livnärde sig mest på att göra dagsverken åt bönderna i trakten.

Han var känd för sina roliga uttryck och det var det som inspirerade Sundström till att skriva böckerna.

I dessa beskrivs han också som tjuvjägare med masor av episoder som han och hans kamrater råkade ut för. I verkligheten ägde Vängman inte ens ett gevär.

Det kan också berättas att Johannes Vänglund var ilsken på J.R. Sundström som utmålade honom bland annat som tjuvjägare och hotade att stämma honom.

Samtidigt var han lite stolt över att figurera i böckerna, vilka gjorde honom till en kändis.

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Teaterförening vann stort

KRAMFORS Full pott. Det blev resultatet för Höga Kusten Teaterförening vid Joyfest, den stora internationella teaterfestivalen i Kiev.

BB Sollefteå diskuterades på Centerstämman

SOLLEFTEÅ Sollefteå har varit exempel när Centern ställde sig bakom barnmorskeledda kliniker på sin stämma.

Tusenlappen är nivå för bistånd

ÅNGERMANLAND I runda slängar kring tusenlappen. Där ligger nivån för kommunernas bistånd per invånare om det räknas för Ångermanland totalt. Mellan Ångermanlands olika kommuner...