Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

"Jag är glad att vi kan erbjuda vaccin något tidigare än beräknat till riskgrupperna, särskilt nu när vi har så hög smittspridning i vår region", säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare vid Region Västernorrland. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND

Nu kan fler riskgrupper boka vaccin i Västernorrland

Med start i dag kan länsbor över 50 år som tillhör en riskgrupp boka tid för vaccinering.

LÄNET · Published apr 27, 2021 at 14:27

Det handlar om västernorrlänningar över 50 år med till exempel hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes (se faktaruta för en komplett lista) som nu kan boka tid.

Tillgången på tider kan variera beroende på ort, inledningsvis finns flest tider i Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall medan fler tider i Kramfors, Sollefteå och Timrå ska komma nästa vecka.

– Jag är glad att vi kan erbjuda vaccin något tidigare än beräknat till riskgrupperna, särskilt nu när vi har så hög smittspridning i vår region. Jag är samtidigt bekymrad över att det är så många i åldrarna 60-64 år som ännu inte bokat tid för vaccination, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare vid Region Västernorrland.

Prioriterade sjukdomar och tillstånd

  • Hjärt- och kärlsjukdom. Stroke eller hjärnblödning, kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, förmaksflimmer, högt blodtryck. Du går på uppföljande kontroller i sjukvården.
  • Lungsjukdom. KOL, svår och instabil astma, sökt för akut astma det senaste året, cystisk fibros, lungemfysem. Du går på uppföljande kontroller i sjukvården.
  • Nedsatt lungfunktion. Nedsatt hostkraft, svår fetma med ett BMI över 40, neuromuskulära sjukdomar som MS; ALS; cerebral pares eller andra muskelsjukdomar samt flerfunktionshinder som sänker lungfunktionen. Mer om BMI:Så bedömer du din vikt - 1177 Vårdguiden
  • Kronisk leversvikt eller njursvikt. Du går på uppföljande kontroller i sjukvården.
  • Diabetes typ 1 eller typ 2 Kraftigt nedsatt immunförsvar. På grund av sjukdom eller behandling och fått veta av sjukvården att du är särskilt infektionskänslig.
  • Demenssjukdom
  • Downs syndrom
Fler nyheter från Ångermanland

Vuxenpsyk i Ö-vik läggs ned

ÖRNSKÖLDSVIK Återremissen kunde inte påverka. Nu läggs vuxenpsykiatriska avdelningen i Örnsköldsvik ned. Detta trots ett kraftigt motstånd från oppositionen.

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Matcher för unga i länet tidigast i juni

LÄNET Trots regeringens besked i dag om planerade lättningar av restriktionerna från 1 juni, så blir det i Västernorrland aktuellt med tävlingar för barn och unga tidigast efter 4 juni.

100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången

Sverige Beslutet togs förvisso 1919, men det var först 1921 som det praktiskt kunde användas. Därför firar demokratin och kvinnliga rösträtten 100 år i år. Ett beslut som...
Sport